Světelný smog z Polska zaměstnává i diplomaty. Posun by mohla přinést schůzka ministrů

15. únor 2016

Světlo ze skleníků u polského města Turów nedaleko české hranice vadí i astronomům. Obávají se, že přijdou o první příhraniční rezervaci tmy v Jizerských horách, která je důležitá pro jejich pozorování. Přední český astronom Pavel Suchan dnes přišel za hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (STAN) s tím, zda se světelným smogem politici mohou něco dělat. Podle Půty se připravují jednání s polskou stranou.

Astronom Pavel Suchan za všeobecného veselí předal hejtmanovi Půtovi krabičku s pravou manětínskou tmou – to kdyby to s úsilím o zachování tmy v jizerských horách politikům nevyšlo. Pak už však mluvil vážně.

Na poplach prý bije kvůli zachování Jizerské oblasti tmavé oblohy i kvůli světelnému znečištění obecně. „To velmi vadí, protože to zasahuje do přírody a mizí živočišné druhy, především hmyz,“ říká Suchan.

Silné světlo v noci vadí i lidem. „Světlo má být co nejvíc ve dne a naopak ho musíme – nedá se nic dělat – považovat za jed v noci. Protože jedině za tmy v našem těle vzniká melatonin. A to je nejúčinnější antioxidant, ale hlavně hormon, který nám synchronizuje vnitřní hodiny,“ dodává Suchan.

Hejtman Martin Půta už o světlu z Polska jednal s českým premiérem. Samotnou firmu Citronex, která skleníky provozuje, prý neoslovil.

„Já si úplně nedovedu představit, jak bych měl jednat napřímo s polskou firmou za hranicemi, takže my to řešíme oficiálně přes velvyslance a přes české úřady, které to musejí řešit s polskými úřady na té své úrovni,“ podotýká Půta.

Ve čtvrtek by se měl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sejít se svým resortním protějškem z Polska a budou mluvit o tom, zda se nedají skleníky zastínit, jak se to běžně dělá třeba v Nizozemsku.

Zítra by se měl s Brabcem sejít Půta a mluvit by chtěl už o konkrétní technologii.

Firma Citronex přislíbila, že se k řešení problému vyjádří písemně v průběhu týdne.

autoři: Ivana Bernáthová , ČRo
Spustit audio