Svatomartinská husa podle tradičního receptu z Pojizeří
K dnešku neodmyslitelně patří svatomartinská husa s knedlíkem a se zelím. Jak si takovou husu podle tradičního receptu připravit nám řekla Vladimíra Jakouběová.
„Podle lidové legendy husy rušily svatého Martina při jeho kázání svým štěbotem a on je za to ztrestal tím, že je nechal zaříznout, a proto přicházejí v ten jeho svátek na náš stůl,“ říká etnografka Vladimíra Jakouběová. Podle ní jde o legendu, která není nijak prokazatelná.
„Co ale máme doloženo v lidové kultuře je, že z kostí svatomartinské husy se předpovídá, jaká bude zima. A protože my víme, že naše babičky a dědové byli velice závislí na tom, jaké bude počasí, protože to jestli se jim urodilo nebo neurodilo, to byl jejich život. A to si myslím, že je pro ten svátek daleko důležitější, než ta samotná legenda o Martinovi,“ doplnila Vladimíra Jakouběová.
A protože je také sběratelkou tradičních receptů, podělila se s Českým rozhlasem o recept, který pochází od její prababičky.
Co potřebujeme?
1 husa (asi 3,5 kg)
2 cibule
6 jablek
5 lžic rybízového džemu
sušené švestky
sůl, pepř
Jaký je postup?
Očištěnou, omytou husu osolíme a okořeníme mletým pepřem. Dáme do pekáče, do kterého nalijeme hrnek a přidáme pár lžic sádla, aby maso zůstalo šťavnaté. Pekáč přikryjeme a pečeme asi čtyři hodiny. Během pečení husu podléváme.
Očistíme cibuli, pokrájíme na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme rybízovým džemem a přikryjeme odkrojenými vršky. Husu v pekáči obrátíme, obložíme cibulí, sušenými švestkami, naplněnými jablky a odkrytou pečeme zhruba další hodinu. Během pečení potíráme vypečeným sádlem, aby husa získala požadovanou kůrčičku.
Hotovou husu, švestky a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, převaříme a podlijeme jí husu, kterou obložíme upečenými jablky a švestkami.
Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky, podle Vladimíry Jakouběové pak nejlépe se zelím Vysockým. Český rozhlas Liberec Vám přeje dobrou chuť :)
Související
-
Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou
Svatomartinské hody přichází a k nim neodmyslitelně patří mladé víno, pečená husa a kaldoun.
-
Svatomartinská husa, knedlíky a zelí. Připravte si je v pohodlí domova
11. listopad. Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte do restaurace.
-
Svatomartinská husa zažívá renesanci. Poradíme, jak ji péct
Husy se u nás chovají už přes 40 let. Probíhala sice i krizová období, kdy o husy nebyl absolutně zájem, ale v posledních letech je to jiné. Pomohla tomu i vína.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.