Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou

Svatomartinské hody přichází a k nim neodmyslitelně patří mladé víno, pečená husa a kaldoun. Husa je v tomto období v nabídce mnoha restaurací, ale pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, přinášíme vám recept.

Ingredience
  • 1 husa
  • 5 vajec
  • šunka
  • mandle
  • 7-9 rohlíků
  • smetana
  • máslo
  • jablka, hrušky
  • libeček, petrželka, majoránka, muškátový květ, sůl, kmín

Postup:
Husu nasolíme zvenku i zevnitř, přidáme kmín a vetřeme majoránku.

Poté si připravíme nádivku: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si uděláme sníh. Žloutky utřeme s půlkou másla, přidáme trochu muškátového květu, na kostičky nakrájenou šunku, sekané a vařené a oloupané mandle (nešetříme na jejich množství) a zamícháme.

Rohlíky nakrájíme na kostky a polijeme smetanou, přidáme libeček nebo petrželku, sníh z bílků, směs se žloutky a vše lehce promícháme a vložíme do husy. Otvor zašijeme.

To, co zbude z nádivky, upečeme vedle husy s na čtvrtky nakrájenými jablky a hruškami. Pečeme pomalu na 150 až 200 stupňů po dobu 6 hodin pod poklicí.

autor: Ludvík Hromádko

Související

  • Svatomartinské rohlíčky

    11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni, tedy přivézt sníh. Na sněhovou nadílku to letos nevypadá, ale rohlíčky si upečte i tak. Dobré budou i bez sněhu!

  • Vepřové koleno jedna báseň

    Se svým receptem na vepřové koleno se podělil posluchač pan Václav. Vyzkoušíte ho třeba na Silvestra?

  • Kuře v seně

    „Za recept na kuře v seně vděčím internetu. Byla to láska na první pohled, upevněná prvním ochutnáním. A stejně jako každý jiný druh lásky, jenž má co do činění se ...