Superblesk – pas i občanku můžete mít do 24 hodin

17. červenec 2018 08:44

Občanský průkaz nebo cestovní pas vydaný do 24 hodin. Od začátku července můžou lidé takovou možnost využívat na magistrátech a obecních úřadech. Například v Liberci nebo sousedním Jablonci nad Nisou je o novinku poměrně velký zájem.

Na jabloneckém magistrátu evidují zvýšený zájem o cestovní pasy. Například Od 2. července už mělo zájem o cestovní pas typu blesk – do 5 pracovních dnů – 22 lidí. O superblesk, tedy vydání do 24 hodin, požádaly 3 osoby. Úředníky magistrátu to překvapilo, říká tamní mluvčí Markéta Hozová: „Trošku nás překvapil fakt, že navzdory vysokým cenám máme poměrně dost žádostí o vydání dokladů do pěti dnů nebo do 24 hodin, nicméně je doba dovolených, tak se to nabízí.“

Superblesk je třeba vyzvednout v Praze

Průkazy či pasy vydané do druhého dne ale lidé musí vyzvednout v Praze – cestovní pas superblesk přijde dospělého na 6 000 korun, děti do 15 let na 2 000 korun.

Spuštění ani fungování služby neprovázely žádné technické problémy. Nově můžou lidé žádat o řidičské průkazy nejen v místě svého trvalého bydliště.

Na řidičák si fotku přinést nemusíte

Cestovní pas za 24 hodin? Nově to jde, zaplatíte 6 tisíc

02663895.jpeg

Lidé mohou od pondělí 2. července žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Doklad získají za vyšší poplatek do jednoho pracovního dne od podání žádosti na ministerstvu vnitra nebo do pěti dnů od žádosti na obecních úřadech s rozšířenou působností.

Pokud jde o řidičské průkazy, hned první den se podle mluvčí radnice Markéty Hozové objevily velké problémy – žádostí byl zhruba dvojnásobek oproti předchozí době. Za jeden den obsloužily úřednice až 150 klientů.

Podobná situace je také v Liberci, tam zvýšený zájem lidí potvrdil tajemník magistrátu Martin Čech. Pro klienty je výhodou, že už nemusejí žádat v místě trvalého bydliště a podle Martina Čecha je tu ještě jedna výhoda: „Pro klienty je efektivnější to, že nemusí nosit vlastní fotografii, ale použijeme jejich fotku z občanského průkazu, nebo se můžou vyfotit na místě.“

Fronty? V pondělí a ve středu

V Liberci i v Jablonci nad Nisou se na magistrátu tvoří fronty, a to především v pondělí a ve středu, v takzvané dlouhé úřední dny. Přirozeně je na přepážkách i méně úřednic, protože je doba dovolených. Lidé se ale můžou v obou městech objednat na magistrát v předstihu přes internet. Tuto možnost podle vyjádření obou magistrátů lidé poměrně hojně využívají.

autor: sas
Spustit audio