Střelec z Chrastavy by mohl strávit až dva roky za mřížemi. Policie ho navrhla obžalovat z výtržnictví

5. březen 2013

Policie navrhuje obžalovat z výtržnictví muže, který v Chrastavě střílel z airsoftové zbraně na prezidenta Václava Klause. Šestadvacetiletému Pavlu Vondroušovi z Liberce hrozí až dva roky vězení.

K incidentu došlo koncem září v severočeské Chrastavě. Vondrouš se přiblížil k prezidentovi a několikrát na něj vystřelil z airsoftové pistole. Ochranka celému incidentu jen přihlížela, útočníka zadržela až o pár set metrů dál městská a státní policie.

Vondrouš uváděl, že chtěl svým činem poukázat na zhoršující se kvalitu života obyčejných lidí a problém s mafiánskými praktikami v České republice. Chtěl prý politiky donutit k zamyšlení.

Klaus útok označil za všeobecné selhání a připustil, že dá nazvat atentátem. Incident odsoudili i další politici. Šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka nejprve odmítl, že by jeho lidé nějak pochybili, druhý den ale chybu uznal a na funkci rezignoval.

Dvěma členům prezidentské ochranky hrozilo za porušení povinností strážní služby až 10 let vězení. Klaus ale záhy nechal trestní stíhání zastavit. Oba strážci prý do té doby zajišťovali osobní ochranu hlavy státu zcela bezchybně.

autoři: stv , krw
Spustit audio