Středoškoláci a vědci zkoumali prameny na letní škole ve Sloupu v Čechách

23. srpen 2018

Projekt Technické univerzity v Liberci Prameny spojují zaměřený na výzkum pramenů a pramenných oblastí českosaského pomezí, do kterého se zapojují vědci a studenti tří univerzit, nezahálel ani o prázdninách. Nástrahy vědecké práce tentokrát „ochutnali“ studenti středních škol na Letní škole pramenů ve Sloupu v Čechách. Tady na středoškoláky čekaly hodiny teoretické přípravy i výzkumů v terénu.

Pátrání v terénu po pramenech poněkud zkomplikovalo dlouhotrvající sucho. „Se suchem máme velké problémy, i když ne takové, jako lidé, kterým chybí voda ve studních. Už tři roky sledujme, že nám prameny vysychají víc než bychom si přáli. Je vidět, že krajina si méně a méně umí poradit s klimatickými změnami,“ říká Jiří Šmída, proděkan Technické univerzity v Liberci.

Objevit pramen znamenalo pro studenty nejprve rozluštit šifru, což nebylo úplně jednoduché. Třeba objevit podle indicií město Nymburk bylo oříškem, ale i tak se studentům šifra líbila a po vložení hesla do tabletu získali mapu a mohli se v dvou skupinách vydat do terénu hledat pramen pod vrchem Ortel. Úkolem bylo nejen najít prameniště potůčku, ale také zaznamenat řadu hodnot o jeho čistotě a kvalitě.

Překvapením byla vysoká zásaditost potůčku. „Buď to bude znečištěné, nebo by to mohla být vápenitá půda,“ uvažoval student Václav Špička. Teorii znečištění nahrávala zemědělská činnost i malý rybníček. I samotný pramen ale vykazoval nestandardní hodnoty. Co za tím stojí, byl pro studenty úkol na odpoledne, kdy všechny své poznámky a naměřené hodnoty konzultovali s vědci z Technické univerzity v Liberci, Technische Universität Dresden (IHI Zittau) a České zemědělské univerzity v Praze. Letní škola pramenů měla úspěch u studentů i vědců, kteří věří, že podobné projekty rozšíří jejich řady.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka