Stoupající náklady zdraží i vstupné na některá koupaliště v Libereckém kraji

23. květen 2023

Kvůli inflaci a vysokým nákladům na energie zdražují provozovatelé některých koupališť celodenní vstupné. Kolik kde lidé v roce 2023 za koupání zaplatí, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Udržení kvality vody, filtrace, chemikálie, pohon vody, bublinky, chrliče, tobogány. To jsou příklady technologií, které jsou při provozování koupaliště energeticky náročné. A cena energií stoupá, proto provozovatelé některých koupališť musí zvednou i cenu vstupného.

Například v Liberci na koupališti Sluníčko lidé připlatí deset korun, tedy 110 korun za celodenní vstupné. Stejně jako v roce 2022 zaplatí lidé v Liberci na Vápence, protože tamní provozovatelé dostali dotaci od města.

Koupaliště v Maškově zahradě v Turnově

Vyšší cena za vstup na koupaliště je letos například také v Maškově zahradě Turnově. Oproti loňsku tam stoupla cena za energie o 50 procent. I z toho důvodu je letos vstupné dražší o 20 korun. „Jen pro představu, my musíme za každého návštěvníka, který přijde, na konci každého dne vyměnit 60 litrů vody. A to je voda upravená, chlórovaná, udržovaná...,“ vysvětluje manažer Maškovy zahrady Tomáš Špinka.

Na tamním koupališti hledají také různé možnosti úspor, třeba při ohřívání vody. „Máme natažené plastové trubky, které přes kovovou střechu vodu ohřívají, a tímto systémem potom natéká teplá voda na koupaliště.

Když se ráno probudíme a voda má 20 stupňů, odpoledne už ji vypínáme, protože má 24 - 25 stupňů. Což je za prvé komfortní, a za druhé, v této teplotě chlór není tak účinný, potom ho musíme dávkovat výrazně víc,“ potvrzuje Tomáš Špinka.

Návštěvník koupaliště v Maškově zahradě pochází z Jenišovic na Jablonecku, kde je menší koupaliště. Zdražení vstupenky ho prý neodradí. „Vůbec ne, to bych neviděl jako problém. Protože když je vedro, tak si člověk čas i peníze najde a jde se prostě smočit,“ usmívá se.

A manažer areálu Tomáš Špinka doufá, že přes léto ceny elektřiny budou ještě klesat, aby na příští rok zbyly peníze na obnovu areálu.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související