Stipendium Libereckého kraje zachraňuje učňovské obory. Letos v něm bude mnohem víc peněz

14. březen 2016

Nástrojař, elektrikář nebo sklář. To jsou obory, které zachránil stipendijní program Libereckého kraje. Před šesti lety se na tyto učňovské obory hlásilo pár mladých lidí. Teď se daří zaplňovat celé třídy. To je důvod, proč se v roce 2016 kraj rozhodl dát do stipendií mnohem víc peněz než loni.

„Líbí se mi, že je to tu všechno nový. A taky, že když si nevyberete jeden obor, můžete jít na druhý. A mají to tu pěkně udělaný,“ chválil Obchodní akademii, hotelovou a odbornou školu v Turnově Nathaniel, který se přijel podívat na Den otevřených dveří.

Škola nabízí i studium řady technických profesí, jako je optik, nástrojař, strojař. Řada studentů této školy dostává od Libereckého kraje stipendium. Kraj se teď rozhodl dát do stipendií víc peněz, celkem dva a půl miliónu korun.

Peníze za prospěch i za odchozené roky

„Ten stipendijní program je jednak na prospěch, a pak do prvního ročníku dostávají 200 korun měsíčně, pokud nemají neomluvenou hodinu, ve druhém ročníku 300 korun a ve třetím 500 korun,“ informuje náměstek hejtmana Marek Pieter ze Starostů.

Podle učitele odborné školy v Turnově Jana Barchovského se po šesti letech, kdy kraj stipendia žákům dává, zvýšil zájem o řadu oborů.

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

„Máme skoro 100procentní naplněnost tříd – především máme nástrojaře, a teď nově je stipendiem podporován i obráběč kovů, takže i ten je tady možné vystudovat.“

Jak zdůrazňuje vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček, teď se mladí lidé víc hlásí i do oborů sklář, elektrikář a strojní mechanik. „Nicméně jsou i obory, u kterých se to, i přes stipendijní podporu, nedaří – například obor zedník, malíř – lakýrník, slévač. Slévač byl dokonce vyřazen, protože se nedokázal otevřít tak dlouho, že byl vymazán z rejstříku.“

Podle učitele Barchovského jsou učňovské školy atraktivnější nejen nabídkou stipendií, ale i moderním vybavením - například 3D tiskárnami. „Dáme jim nějaký výkres, a oni si nejdřív v konstrukčním programu musí udělat 3D model, ten pak v jiném programu převedou do podoby pro tiskárnu.“

Firmy mají o absolventy učňovských oborů velký zájem

Zástupkyně ředitelky turnovské Obchodní akademie, hotelové a odborné školy Taťána Kohoutová připomíná, že se o absolventy učňovských oborů okolní firmy doslova perou a nabízejí jim praxi ještě v době studia.

„Máme žáky v 16 firmách v Turnově a okolí. Jsou to žáci třetích ročníků, kteří jsou v těch firmách od září až do konce dubna. Ty firmy samy už mají zájem si je vychovávat – proto je chtějí na celý rok, aby si je připravily pro jejich budoucí povolání,“ doplňuje Kohoutová.

Spustit audio