Stínová vláda Liberce kritizuje současnou čtyřkoalici kvůli nákupu tramvají

15. září 2011

Opoziční Změna pro Liberec kritizuje nákup tramvají za 320 milionů korun. Podle opozice je nákup osmi tramvají za 320 milionů korun, na němž se v závěru loňského roku dohodl liberecký dopravní podnik s firmou Pragoimex údajně nesmyslný.

Změna pro Liberec - sdružení, jehož lídr Jan Korytář byl několik měsíců primátorem Liberce, vytvořilo nedávno stínovou radu města. Pravidelně hodnotí práci současné městské rady, kterou tvoří ČSSD, Unie pro sport a zdraví, sdružení Liberec občanům a Věci veřejné.

Stínová rada města kritizuje smlouvu o nákupu tramvají ze dvou důvodů. „Ten první je, že ty tramvaje byly určeny na provoz na nové trati do Rochlic. Jenomže nová trať do Rochlic se zřejmě v nejbližší době stavět nebude. Otázkou je, zda se bude stavět v příštích letech. Rozhodnutí města a dopravního podniku odložit projekt výstavby má nakonec svoji logiku – město i dopravní podnik jsou už teď zadlužené na hranici svých možností. Město má dvě miliardy dluhu a dopravní podnik čtvrt miliardy vlastních dluhů... Otázka tedy je, jestli nákup nových tramvaj na něco, co vlastně nebudeme potřebovat, je efektivní.“ vysvětluje redaktorce Ivaně Bernáthové stínový radní pro technickou infrastrukturu Josef Šedlbauer a pokračuje: „Druhá věc, která je, myslím, vážná, je že o takto významné smlouvě nebylo informováno tehdejší vedení města.“

Je pravda, že smlouva o nákupu tramvají opravdu současné vedení města zaskočila- náměstek primátorky Lukáš Martin z ČSSD,který má na starosti technickou infrastrukturu města a taky dopravní podnik, o ničem nevěděl.

„Nevíme, nebo alespoň já o tom nevím, že by dopravní podnik nakupoval tramvaje za tři sta milionů korun. Či tři sta dvacet...“ říká Lukáš Martin a zároveň přislíbil, že všechno zjistí.

„Nicméně já si myslím že potřeba nových vozů i tak bude potřeba. I když třeba v příštím roce nebude trať Rochlice, vozový park se musí obnovovat a nějaký pokrok, nějaká modernizace je vždycky potřeba...“ dodává Martin.

Smlouva na nákup osmi tramvají souvisí se záměrem Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce montovat díly tramvají ve vlastních dílnách, a tím je zlevnit a dát vlastním lidem práci. Nejdražší bude prototyp, který by měl přijít na čtyřicet pět milionů korun, další tramvaje už vyjdou podnik levněji.

Smlouvu s Pragoimexem podepsal bývalý primátor Jiří Kittner z ODS, který byl předsedou představenstva dopravního podniku. Podle něj Liberec nové tramvaje potřebuje - bez ohledu na to, zda se postaví trať do Rochlic. Jak zdůraznil, nelze donekonečna repasovat staré vozy, které jsou i více než třicet let staré.

Spustit audio