Stávka odborářů se v pondělí nekonala, přijde ve čtvrtek!

13. červen 2011

V pondělí ráno jste se dostali do práce a děti do škol stejně jako v jiné dny. Odboráři totiž svou chystanou stávku odvolali. Jednají ale o tom, jak bude vypadat ta čtvrteční. Zatím to vypadá, že se některé její scénáře změní. Odboráři jsou rozzlobení na vládu a navíc získali i čas lépe se na stávku připravit a především ji projednat také se zaměstnanci, kteří v odborech nejsou.

Už teď je jasné, že podobně jako v pondělí neměly jezdit vlaky, nepojedou ani ve čtvrtek. Stávka ale začne o tři hodiny dříve, tedy o půlnoci. Zatím není jasné, jak to bude s autobusy.

Odboráři jednotlivých dopravních podniků se zatím rozhodují, jestli zůstanou u původních plánů nebo svůj postup přehodnotí. Odborový předák z dopravního podniku města Ústí nad Labem Martin Dvořák vysvětlil, že při nedělním jednání závodního výboru bylo vidět, že postup vlády všechny rozzlobil, a tak se dá čekat, že ve čtvrtek už nevyjedou trolejbusy a autobusy ani v Ústí nad Labem.

Původně se chtěli řidiči autobusů připojit ke stávce jen symbolicky označením svých vozů nápisy. Podobně může dopadnout jednání odborářů v Mostě a Litvínově. Také tam se chtěli ke dnešní stávce připojit jen symbolicky. Další postup zvažují i tam, kde se ke stávce připojit nechtěli - například v Teplicích a Chomutově.

I v Liberci železniční odbory odložily plánovanou stávku na čtvrtek. A tak byl provoz na libereckém nádraží stejný jako každé běžné pracovní pondělí. Cestujících ale cestovalo méně – mnohé z nich plánovaná pondělní stávka donutila použít alternativní způsob dopravy. Situace se bude zřejmě opakovat i ve čtvrtek.

autoři: Ivana Bernáthová , ces
Spustit audio