Starý kravín ve krkonošském Františkově se proměnil ve venkovské muzeum

13. červenec 2015

Ve starém kravínu ve Františkově u krkonošské Rokytnice nad Jizerou neuslyšíte bučení krav. Manželé Jana a Vilém Brožovi ho totiž přeměnili na venkovské muzeum. Uvidíte v něm třeba křeslo - sáně na převážení všeho, co bylo na horách potřeba, spoustu historických pluhů, sekaček, obraceček a dalších zemědělských strojů. Také se můžete podívat, jak byla vybavena horská stavení.

Zhruba 60 procent zemědělských strojů, ale i nejrůznější máselnice, decimálky, truhlářské pomůcky a kovářské nástroje jsou funkční. Panu Brožovi pomáhá při jejich opravě františkovský kostelník.

Mezi nejvzácnější kousky patří hák používaný k orání, jakýsi přechůdce ruchadla a pak taky sečka na mák, kterou žádné jiné muzeum v České republice podle pana Viléma zřejmě nemá.

Expozice Velké prádlo ve Starém kravíně ve Františkově u krkonošské Rokytnice nad Jizerou

K vidění jsou i nástroje, kterými se kdysi pralo prádlo

Na půdě kravína je stálá výstava, kterou se nejvíc kochají ženy. V expozici Velké prádlo jsou pračky nultých generací, jako je dřevěná palice, kterou se vytloukala špína z prádla nebo podobně fungující dřevěné válečky, které prádlo zároveň ždímaly.

Historická hasičská stříkačka a motorka s hasicím přístrojem

Okrasou půdy je kuchyně bohatší krkonošské domácnosti s malovanými hrnky, džbány, krajkovými dečkami, paličkovacím válcem i historickým pletacím strojem. Jsou tam i další desítky zajímavých kousků - například vybavení staré stolařské dílny, starobylé hasičské stříkačky i umně vymodelované loutky a figury místního vládce hor Krakonoše.

Spustit audio