Starostové měst a obcí řešili s odborníky, kudy povede nová silnice z Turnova do Jičína

18. únor 2016

Bude nová silnice z Turnova do Jičína tříproudá nebo čtyřproudá? Postaví stavbaří tunel u Turnova dostatečně dlouhý, aby hluk aut na výjezdu z tunelu neobtěžoval lidi v rodinných domcích? Takové a další otázky dnes (18.2.) kladli starostové měst a obcí, kterých se dotkne výstavba silnice I/35 přes Český ráj.

Na jednání se probíraly jednotlivé varianty tras silnice, i s odbočkou na Semily, kterou má v budoucnu stavět Liberecký kraj, a která by vyřešila obchvat Turnova. Zastupitelé Turnova ale připomněli, že je ještě potřeba vyřešit architekturu navrhovaného mostu přes Jizeru tak, aby ladila s Českým rájem.

Ozvali se také zástupci obce Žernov, se kterými údajně, kromě Turnova, nikdo nejednal, jejíž podstatnou část mají přetnout dva mosty a mimoúrovňová křižovatka. Obec požaduje, aby byly mosty a trasa silnice navržená tak, aby vedla co nejdál od domů. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který se debaty také zúčastnil, prohlásil, že bude prosazovat takovou variantu řešení, aby byl hluk ze silnice co nejmenší.

Rovensko pod Troskami chtělo, aby trasa I/35 vedla mimo území, kde město plánuje novou výstavbu. O tom se ještě bude jednat – zásadní pro definitivní výběr trasy přitom budou výsledy z EIA. Obec také požadovala, aby nová silnice byla čtyřproudá, nakonec ale vedení obce uznalo, že by to bylo příliš drahé a hrozilo by, že se silnice vůbec nepostaví.

Stavba nové silnice z Turnova do Jičína by mohla začít v roce 2027. Rok 2017 je přitom věnován zkoumání vlivu silnice na životní prostředí v jednotlivých ročních obdobích a v roce 2018 by dopravní inženýři mohli začít navrhovat celou trasu.

Spustit audio