Starosta jako pošťák? V krkonošské obci by to mohla být realita

11. červenec 2016

Česká pošta nabídla řadě malých obcí, aby samy provozovaly poštovní pobočky. Patří mezi nimi i Martinice v Krkonoších. Vesnice by ale na takzvaný projekt Pošta Partner kývla pouze v případě, že by Česká pošta zlepšila pro nové provozovatele finanční podmínky. A proto v Martinicích stále panuje nejistota, že by mohla být tamní pobočka kvůli ztrátovosti zrušená. Místním by se nelíbilo, že by museli jezdit do 4 kilometry vzdálené Jilemnice.

„Jako obec jsme byli osloveni s nabídkou převzetí pobočky České pošty s tím, že nám byly poskytnuty údaje o stávajících transakcích, které na poště probíhají,“ vysvětluje nezávislý starosta obce Leoš Mejvald. Obec ale zatím na takzvaného poštovního partnera nekývla. „Při jednoduchém výpočtu nákladů na pracovníka a vedení Pošty partner nám vychází, že bychom pobočku museli doplácet z obecních peněz,“ upozorňuje Mejvald.

I když dá pošta na provoz víc peněz, stejně uživí Martinice jen jednu pošťačku. V době její dovolené nebo nemoci bude muset zaskakovat někdo z obecního úřadu. „Paní účetní nechci zatěžovat další povinností, tak bych třeba čtrnáct dnů v roce byl pošťákem,“ říká starosta.

Martinice by stejně jako řada dalších obcí potřebovala, aby Česká pošta dávala partnerům v takzvaných franšízách na provoz víc peněz a aby taky zmírnila sankce za případné chyby.

Česká pošta teď během několika dní podle mluvčího Matyáše Vitíka o mírném zlepšení finančních podmínek rozhodne. „Ladíme poslední detaily tak, abychom vyšli vstříc starostům, na druhou stranu Česká pošta má nějaké finanční limity.“

Spustit audio