Stále více hradů a zámků v Libereckém kraji si pořizuje bezpečnostní kamery

30. říjen 2014

Na hradech a zámcích v Libereckém kraji přibývají bezpečnostní kamerové systémy. Hlídají nejen místnosti, kde jsou vzácné obrazy, dobový nábytek a umělecké předměty, ale zaměřují se i na chodby, nádvoří a další zákoutí památek. Zloději jsou totiž podle policie stále vynalézavější a drzejší.

Například na zámku Lemberk na Liberecku mají místnost s obrazovkami, které ukazují záběry z více než deseti míst v celém areálu.

Mezi návštěvníky se totiž čím dál častěji schovávají zloději. Nezajímá je přitom jen historické vybavení objektů.

„Dole máme sociální zařízení a z něj se ztratila nádržka na vodu, normálně ji někdo ukradl. Nebo zmizelo umyvadlo. Lidé jdou cíleně a něco ukradnou. Do zámecké aleje jsme dali dřevěnou lavičku – nevydržela tam ani den,“ vypočítává správce zámku Jan Hájek.

V příští sezoně se chystají na Lemberku vystavovat například sbírku loveckých trofejí. Protože tradičně visí volně na zdi, bude nutné bezpečnostní kameru namířit také na ně. „Musíme doufat, že to bude stačit,“ dodává Hájek.

Kastelán, správce ani průvodci ovšem nemohou celý den jen sedět u záznamů z kamer a kontrolovat, jestli zrovna někdo něco nekrade. Právě na to zloději spoléhají.

Někdy bývají odcizeny předměty s nevyčíslitelnou uměleckou i historickou hodnotou. Letos takový případ řešili policisté ve Svoru na Českolipsku, kde zmizela hřbitovní brána.

Zaměstnanec si odnesl záchodovou mísu

Stále častěji jsou proto instalovány bezpečnostní kamery, terčem zlodějů se ale poslední dobou stávají dokonce i ony. „Za dobu, kdy fotopasti instalujeme, jich bylo odcizeno už osm,“ upozorňuje Miloslav Lejsek z jablonecké městské policie.

Podle něj přitom není vůbec jednoduché se k zařízení dostat. „Používáme žebřík, dává se to do výše 4 až 6 metrů,“ říká policista. Ani výška ale mnohdy není pro zloděje překážkou.

„Kuriózní bylo, že pachatel neváhal vylézt na strom, přesekl zřejmě sekerou lanový zámek a fotopast odcizil,“ přibližuje Lejsek.

Netypické krádeže ovšem nejsou jen otázkou veřejných prostranství a budov. Zaměstnanci si často odnášejí z firem, kde pracují, například toaletní papíry, mýdla, věšáky nebo třeba celou záchodovou mísu – tento případ řešili nedávno v průmyslové zóně v Jablonci nad Nisou.

Firmy sice mohou své zaměstnance hlídat kamerami, musí k tomu mít ale svolení Úřadu pro ochranu osobních údajů.

autor: sas
Spustit audio