Srna index: nejčastěji řidiči srazí lesní zvěř na silnici první třídy číslo 9 u České Lípy

Řidici v Česku srazí lesní zvíře na každém zhruba šestém kilometru. Vyplývá to z nového přehledu - takzvaného Srna Indexu, který připravilo Centrum dopravního výzkumu s pojišťovnou Generali. 

Z hlediska střetů se zvěří je v rámci Česka nejrizikovější místo v katastru České Lípy. Jde o úsek na Borské ulici ve směru z České Lípy na Nový Bor.

„Na tomto úseku už je instalována značka Pozor zvěř. Je to vlastně místo, kde na jedné straně se nachází les a na druhé je volný prostor, takže je to vlastně místo, kde zvířata přebíhají velice často,“ uvedl analytik centra Michal Bíl. Od dubna do září se tam na jediném úseku o délce 317 metrů poblíž místní části Lada stalo 17 srážek se zvěří s celkovou škodou 522 tisíc korun.

V celém Česku podle Bíla řidiči loni srazili téměř 12 tisíc lesních zvířat. V roce 2012 to bylo zhruba o polovinu méně. Policejní mluvčí Bohumil Malášek si to vysvětluje mimo jiné i tím, že o některých takových nehodách potřebují mít řidiči policejní záznam.

„Řada řidičů má pojištění motorových vozidel proti střetu se zvěří, kde obvykle pojišťovna vyžaduje vyšetření nehody policií. A určitě se tam odráží i narůstající provoz na českých silnicích,“ podotýká Malášek.

Srna index duben a září 2019

Přesto myslivci tvrdí, že některé střety se do statistiky vůbec nedostanou. Hlavně v případě, kdy nejsou škody příliš vysoké. Pokud je řidič místní a zná myslivce, zavolá je rovnou a policisté se o nehodě vůbec nedozvědí.

V období mezi dubnem a zářím se v Česku přihodilo celkem 7872 srážek vozidel se zvěří, k nimž řidiči volali policii. Nejvíce nahlášených nehod se stalo ve Středočeském kraji. Za půl roku jich na tamějších silnicích bylo 1816. Následují Ústecký kraj s 951 nahlášenými nehodami a Vysočina, kde řidiči k srážce se zvěří během půl roku volali policii v 915 případech.

autoři: ahe , mib | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související