Na Liberecku roste počet střetů aut se zvěří. Zloději u silnic kradou ochranné ploty

17. únor 2014

Zloději na Liberecku kradou ploty u silnic. I proto přibývá střetů aut s lesní zvěří. Srnka nedávno vběhla u Turnova pod kola auta pana Karla z Mostu. Naštěstí to odnesl pouze nárazník, nikomu se nic nestalo.

„To bylo během desetiny vteřiny, nejel jsem rychle, ale neuděláte nic, nemá cenu nějak kličkovat. Kdyby tam byly ty ploty a ti magoři to nekradli, tak by se to nestávalo."

Právě nedaleko Turnova je ve směru na Liberec u města Hodkovice nad Mohelkou dvousetmetrový úsek, takzvaný shluk, který Centrum dopravního výzkumu označilo z pohledu střetu se zvěří za nejrizikovější v Česku.

Podle Michala Bíla, který má tuhle statistiku na starosti, je problémové i Českolipsko. Silnice z Nového Boru do Chrastavy představuje nejvyšší riziko.

"Úplně nejvyšší na této komunikaci je obec Bílý Kostel nad Nisou. Tady je z našeho pohledu největší hustota dopravních nehod."

Srážka se zvěří je podle policistky Vladimíry Šrýtrové pro řidiče čím dál větším strašákem. "Počet případů, kdy srna nebo divočák vběhnou pod kola aut, vzrostl loni na silnicích Libereckého kraje o 76 nehod."

Řidiči by podle Šrýtrové měli v místech, kde jsou značky Pozor zvěř, jezdit velmi opatrně zejména dvě hodiny po západu slunce a před ranním svítáním, kdy je srážka se zvěří nejčastější.

Řešením mohou být pachové kolíky

Protože zloději skutečně kradou dřevěné části ochranných plotů, je podle ní účinné nahrazovat je plastovými tyčkami. Ale je i modernější ochrana.

"Existují takzvané pachové kolíky, které zapáchají jako predátor, jeleni a srnci se tomu místu raději vyhnou."

Ale ani tato ochrana není stoprocentní, protože si na ni mohou zvířata zvyknout. Navíc i ty často končí na zahrádkách nenechavců.

Spustit audio