Squateři a narkomani obsadili dům kousek od centra Liberce

27. srpen 2014

Kousek od centra Liberce vznikl nový squat, ve kterém přebývají mladí narkomani. Nachází se na rohu Ruprechtické a Pavlovické ulice v opuštěném domě, kde kdysi splétali sítě rybáři.

„Já vám nebudu odpovídat, prostě nemám kde být,“ říká strážníkům při kontrole domu 18letá dívka z Chrastavy, kterou vyhodili rodiče kvůli drogám z domu.

Leží na špinavé podlaze a má v náručí dva třesoucí se jorkšíry. Její kamarádka tvrdí, že je na čekačce na protidrogovou léčbu. Kontrolu policistů označila jako za zasahování do lidských práv.

„Vůbec mi nic neříkejte, vy mě neznáte, já vás nechci poslouchat,“ upozorňuje policisty.

Strážníci vykazují narkomany ze soukromého domu. Ti se neochotně zvedají a budovu opouští s nevhodnými komentáři. „Jdeme odsaď z té díry,“ komentují.

To je ale jediné, co mohou strážníci udělat. Vědí, že jakmile odejdou, tak se narkomani opět vrátí. Dům je bez vody a elektřiny a také v něm přežívají potkani.

„Městská policie může, jako kdekoliv jinde, provést kontrolu dokladů. Často je předpoklad, že se tam nacházejí osoby hledané policií. Ty pak předáváme Policii České republiky,“ říká Daniela Bušková z liberecké městské policie.

„Je tam špína, vše, co jméno má, tam lidi naházejí,“ konstatuje 75letá paní Vilma, která bydlí naproti squatu.

Problém je, že hned vedle je školka. Maminky si malé caparty ohlídají, ale bojí se o ty starší děti, které tudy chodí do školy.

Podle mluvčí libereckého magistrátu Zuzany Minstrové radnice squat monitoruje. „Odbor životního prostředí, oddělení odpadů a ovzduší, vyzvalo majitele, aby nepořádek, který se tam hromadí, uklidil do poloviny září. Pokud by tak neučinil, tak mu hrozí pokuta až 100 tisíc korun,“ dodává.

Magistrát podle Minstrové už jednou vyzval majitele, aby objekt zabezpečil proti vniknutí cizích osob. „Které zde mohou udělat nejenom nepořádek, ale taky že stavba bude ohrožovat bezpečnost chodců,“ vysvětluje.

Majitel již zadrátoval vstupní vrata a zazdil okna. V domě ale nechal dřevěné dveře, které squateři vykopli a plot pak rozervali. Okolí domu se bojí, že tam mohou vlézt ze zvědavosti děti a píchnout se o injekční stříkačky a nakazit se nebezpečnými infekčními nemocemi.

Podle Minstrové o tom ale magistrát oficiálně neví. „Pokud časem dojde nebo už došlo, že by plot někdo vyvrátil a přesto se tam lidé, kteří tam nemají co dělat, ubytovali, pak je to téma pro policii, že by měl se majitel ozvat a nahlásit proniknutí cizích osob.“

Majitel domu, jablonecká firma QUATRO FORMAGGI, nemá na adrese uvedené v oficiálním rejstříku firem žádné označení ani zvonek. Telefonní čísla jednatele firmy nejsou na internetu dostupná.

Český rozhlas se i tak pokusí opět majitele zkontaktovat a osud domu bude i nadále sledovat.

Spustit audio