Speciální látka dokáže ochránit člověka před elektromagnetickým smogem

10. březen 2014

Televize, počítače i mobilní telefony vytváří elektromagnetický smog. Podle řady mezinárodních lékařských studií může způsobit hned několik zdravotních obtíží - třeba bolesti hlavy nebo problémy s dýcháním. Chránit se před ním můžou lidé pomocí trička, košile, kalhot nebo šatů ze speciální tkaniny. V Česku ji jako první vyvinuli vědci na liberecké univerzitě.

„Možná by záviděli,“ konstatuje školačka Pavla a míní tím spolužáky, kteří neměli jako ona možnost předvést první české sportovní tričko ušité ze speciální tkaniny, která má lidský organismus ochránit před negativními vlivy elektromagnetického smogu.

Na vývoji nové látky spolupracovala Veronika Šafářová z textilní fakulty liberecké Technické univerzity. „To záření je všude kolem nás kvůli tomu, že používáme spoustu elektroniky, wi-fi internetové připojení nebo mobilní telefony, takže jsme stále pod jeho účinky, a tím, že své tělo ochráníme tímto tričkem, se dostáváme do bezpečí,“ říká.

Jak připomíná, tkanina zlepšila svou odolnost vůči takzvané elektromagnetické špíně tím, že jsou v ní vodivé dráhy, které zabraňují nahromadění elektrostatického náboje.

„Zajímavé na tom je, že jsme nepoužili kovové dráty, i když je to nejúčinnější stínící prvek, ale velmi jemná kovová vlákna, která mají průměr devět mikronů, takže jsou mnohem jemnější než vlákna, která používáme v textilním průmyslu. Podařilo se nám je směsovat, poté z toho vytvořit přízi, následně textilii a pak tričko. Docílili jsme tak žádaného stínícího efektu při zachování vlastností pro oděvní aplikace.“

Na omak je tričko úplně stejné jako běžné bavlněné. „Nejsme v žádné železné košili, ale je to příjemný materiál, který nás je navíc schopný ochránit,“ tvrdí Veronika Šafářová. Tričko můžeme hodit do automatické pračky. „Je to materiál nerez ocel, díky tomu nepodléhá korozi. Můžeme prát, sušit, klasicky nosit. Žádné účinky potu nebo chemikálií, takže klasické nošení i údržba,“ dodává.

V Číně už se látka propaguje v televizi

Do výroby se už teď zkušebně pustila ve spolupráci s univerzitou jedna česká firma. Šéf katedry materiálového inženýrství Jiří Militký si je ale vědom toho, že uplyne nějaký čas, než lidé v Česku zaregistrují, že takový materiál vůbec existuje.

Jinde ve světě však podle něj takový typ oblečení propagují ve speciálních pořadech. „Když jsem byl nedávno v Číně, viděl jsem v televizi pořad, kde ukazovali maminku s dítětem, jak sedí u televize. Dítě mělo mezi tělíčkem a tričkem čítač a bylo vidět, jak na něj smog útočí. Pak mu navlékli druhé tričko a byl klid,“ popisuje Jiří Militký.

Podle něj má zatím v Česku asi největší smysl chránit před účinky elektromagnetického smogu zejména operátory počítačů, montéry vedení a zaměstnance na pracovištích, jejichž rukama prochází mnoho hodin denně citlivá elektronika.

autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio