Španělský velvyslanec pochválil žákům gaspacho i paellu

25. únor 2018

Španělská kuchyně je chutná, lehká a díky velkému množství zeleniny, ovoce a panenského olivového oleje také zdravá. Studenti Střední odborné školy v Liberci si mohli pravé španělské menu vyzkoušet.

Budoucí kuchaři spolu se svými učiteli řadu španělských dobrot uvařili a jejich spolužáci a učitelští kolegové je pak ve školní jídelně ochutnávali. Přijel i španělský velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín, který školu pochválil nejen za vynikající obědové menu, tedy za polévku gaspacho z Andalusie, valencijskou paellu s kuřecím masem a dezert v podobě pomeranče s olivovým olejem, ale taky za připravenou ukázku španělské snídaně.

Žákům pochválil jejich kuckyni i španělský velvyslanec. Na fotce vpravo.

Ta se skládá z bramborové tortilly, ve které jsou taky vejce, zelenina a šunka. Ochutnat bylo možné i tapas, což jsou španělské jednohubky. Vynikající byly rovněž churros čili španělské koblížky se skořicí.

Akci pořádala Asociace školních jídelen České republiky, která chce přiblížit a zavést do jídelen v našich školách mezinárodní kuchyni. Už připravila Dny thajské a norské kuchyně. Po španělských dnech čekají vybrané české školy taky Dny mexické kuchyně. Recepty kuchaři ve školách ve spolupráci se svými kolegy z ciziny mírně upravují a přizpůsobují chuti českých strávníků.

Dny španělské kuchyně na liberecké SOŠ

Střední odborná škola v Liberci připravila v rámci Dne španělské kuchyně taky zajímavou prezentaci, ve které studenti představili Španělsko a Česko v jejich odlišnostech i v tom, co je spojuje. Šikovné budoucí švadlenky navíc ušily krásné šaty pro ohnivé španělské flamenco a vzácnou návštěvu ze španělského velvyslanectví.

Žáci si připravili i perzentaci o rozdílnosti české a španělské kultury

Střední odborná škola nabízí vzdělání v řadě tradičních řemeslných oborů vhodných pro žáky a žákyně s kombinovaným znevýhodněním. Děti se tam učí například na kuchaře, zahradníky, švadlenky, zámečníky, malíře nebo dlaždiče.

Spustit audio