Soužití Romů a místních v Náhlově u Osečné funguje bez problémů

19. září 2011

V Náhlově žije kolem sto třiceti Romů z Mělnicka. Nastěhovali se do bývalých vojenských bytových domů. V objektu bývalého velitelství nedávno zřídili komunitní centrum - scházejí se tam nejen děti, ale i dospělí - Romové i místní.

Pracovnice Romského komunitního centra se starají nejen o volnočasové aktivity dětí, ale také o to, aby děti pravidelně chodily do školy. To ve spolupráci s romskou pomocnou učitelkou Adélou znamená, že mají romské děti lepší výsledky než dříve.

Lidé v Náhlově nesmírně uznávají starostu Osečné Jiřího Hausera - stará se o ně, i když nemusí,protože osada spadá pod město Ralsko - to je ale daleko, a tak nedaleká Osečná zajišťuje školní výuku,mateřinku i školní autobus. Náhlovští Romové mají jako Romové všude jinde problémy najít práci.

Starosta Jiří Hauzer dostal peníze na mzdy jen pro dva Romy. Šestnáct zájemců je stále na čekací listině. Problémy jsou i s nákupy - v osadě není obchod.

Nicméně soužití Romů s dalšími obyvateli, kteří jsou v menšině, hodnotí vedoucí Libereckého Romského sdružení Michal Beňák jako víceméně bezproblémové.

Spustit audio