Soud zprostil obžaloby exposlance KSČM Vondrušku, obviněného z týrání vězňů

18. říjen 2013

Soud v Liberci zprostil obžaloby bývalého komunistického poslance Josefa Vondrušku. Ten byl obžalován z toho, že počátkem 80. let jako dozorce v nechvalně proslulé minkovické věznici bil politického vězně Jiřího Wolfa.

Soud tak rozhodl i přesto, že má čtyři výpovědi svědků, které přímo nebo nepřímo potvrzují, že byl Josef Vondruška brutální a že vězně týral a mlátil.

Podle soudce Pavla Pachnera ale není bez důvodných pochybností prokázáno, že se Vondruška skutků uváděných v obžalobě dopustil. Podle soudce se výpověď poškozeného Jiřího Wolfa v přípravném řízení a pak u soudu lišila.

Dnes vypovídal zatím poslední ze svědků – bývalý vězeň z Minkovic, který se před více než 30 lety pokusil z tohoto vězení uprchnout. Vybral si přitom dobu, kdy tam sloužil jako vojenský psycholog Josef Vondruška, kterého odsouzení považovali za nejvíce zlého bachaře.

Svědek potvrdil, že odsouzení v Minkovicích dostávali obuškem a že ho Vondruška věšel za pouta na katru do průvanu, kde musel být osm hodin bez možnosti jít se najíst nebo na toaletu.

U soudu se poté četla výpověď jiného bývalého odsouzeného, který se kvůli zdravotním problémům nemohl dostavit osobně. Ten uvedl, že ho Vondruška jednou v umývárně zbil do krve.

Josef Vondruška podle obžaloby na začátku 80. let, kdy působil ve věznici v Minkovicích u Liberce jako vychovatel, týral politického vězně Jiřího Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele Vondruškovi hrozilo 10 let vězení, státní zástupce požadoval podmíněný trest. Soud v Liberci ale Vondrušku obžaloby už podruhé zprostil.

Svědky, kteří u soudu vypověděli, že viděli, jak Vondruška vězně mlátí, však soudce Pachneroznačil za nevěrohodné. Navíc díky široké publicitě, kterou kauza měla, si podle soudce mohli svědci připravit své výpovědi tak, aby odpovídaly žalobě.

Také bývalí bachaři sice označují Vondrušku za člověka, který až pedantsky vyžadoval od vězňů poslušnost, ale prý nikdy neviděli, že by se choval brutálně.

Liberecký okresní soud zprostil Josefa Vondrušku žaloby už podruhé. První osvobozující verdikt však královéhradecký krajský soud zrušil, mimo jiné pro nedostatky v hodnocení důkazů. A ani po dnešním dni kauza nekončí, proti zprošťujícímu verdiktu se totiž odvolal státní zástupce.

autoři: Ivana Bernáthová , ČRo , Mirko Kašpar
Spustit audio