Soud určil lékaři Bartákovi za plánování vražd a vydírání 18 let vězení

2. prosinec 2014

Za plánování vražd bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a kněze Eugena Freimanna a vydírání vyměřil soud lékaři Jaroslavu Bartákovi 18 let vězení. Barták, který je v současnosti ve vězení za jiné delikty, se proti rozsudku odvolal.

Barták si odpykává 12letý trest vězení za znásilňování a vydírání svých asistentek, za mřížemi už strávil tři roky.

V liberecké věznici se Barták podle obžaloby domluvil se spoluvězněm na zavraždění tří lidí, se kterými si tak chtěl z různých důvodů vyřídit osobní spory. Například Šándora chtěl nechat ubodat v pražském metru kvůli tomu, že se postaral o Bartákovo vyloučení z elitního Lvího klubu.

Podle soudkyně chtěl Barták také získat od svých obětí desítky milionů korun na útěk z vězení. V Polsku si prý plánoval najmout vrtulník, aby mohl odletět do Běloruska a tam požádat o politický azyl.

Spoluvězni pak podle rozsudku předal informace o tom, kde bydlí lidé, kteří měli být cílem útoku, či jaký mají denní režim. Muž si ale hovory s Bartákem nahrál a vše nahlásil policii. Obával se totiž údajně, že by Barták mohl o dokonání vražd požádat někoho jiného.

To ostatně potvrdily také znalecké posudky. Podle psychologa i psychiatra Barták zodpovídá za své činy, trpí ale narcistní poruchou, a z jeho strany je tedy velká pravděpodobnost msty.

Barták se podle svých slov cítí nevinný a proti rozsudku se odvolal. Je prý obětí, stejně jako v kauze asistentek. Obvinění označil za intriky spoluvězňů.

autoři: Ivana Bernáthová , Eva Malá , kov
Spustit audio