Soud s bývalým primátorem Liberce Jiřím Kittnerem z ODS začal bez jeho přítomnosti

13. listopad 2013

Liberecký soud řeší kauzu bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera z ODS a jeho dalších dvou kolegů. Za údajné machinace s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu a dalšími nemovitostmi jim hrozí 3 až 10 let vězení. Podle žaloby převedli Jiří Kittner, Pavel Krenk a Jiří Zeronik v letech 2003 až 2006 na soukromé osoby a firmy městský majetek pod tržní hodnotou. Směnu provedli přes společnost Sportovní areál Ještěd.

Exprimátor Kittner se dnes ze soudu omluvil. Podle rozhodnutí soudce ale musí přijít zítra. Dva další bývalí regionální politici přišli. Jde o někdejšího primátorova náměstka a předsedu představenstva Sportovního areálu Ještěd Pavla Krenka a bývalého člena dozorčí rady a tajemníka představenstva areálu Jiřího Zeronika.

Podle obžaloby spolu s Jiřím Kittnerem nevýhodně přes Sportovní areál Ještěd prodali pozemky a budovy na Ještědu dalším lidem. Způsobili tak městu a sportovnímu areálu mnoha miliónové škody, které teď chtějí magistrát i areál uhradit.

Podle Pavla Krenka se všechny směny městského majetku realizovaly podle platných předpisů s cílem dobudování sportovních areálů pro lyžařský šampionát v roce 2009. Krenk tvrdí, že pro uspořádání šampionátu v lyžování bylo nutné získat pozemky pro sportoviště a zázemí. A když je chtěli koupit od soukromníků, museli přistoupit na jejich požadavky.

Nevýhodné směny pozemků

„Jestliže jsme po člověku chtěli, aby nám směnil nebo prodal svůj rodinný dům, tak on řekl, ale já chci někde bydlet. Jestliže mi dáte 500 tisíc, které si jako cenu někdo vymyslel, tak já bydlet nemůžu, dejte mi něco adekvátního, abych si zajistil bydlení. A my jsme samozřejmě zvažovali, jestli se nám to vyplatí, nebo ne. To byl klíčový okamžik rozhodování,“ vysvětlil.

Jedna z mnoha směn se týkala známé restaurace Mošner na Ještědu v hodnotě téměř půl milionu. Za ni dostali její majitelé tři byty v centru města a další tři pozemky. Škoda v tomto případě podle obžaloby přesahuje více než tři miliony korun.

Obdobně obžalovaní směnili i restauraci Berlín a další pozemky u dětské sjezdovky Bucharka nebo v sousedství sjezdovek na Pláních. Město mělo na těch směnách tratit více než 9 milionů korun.

Podle žalobce Miloše Klátíka celková škoda dosáhla 26 milionů korun. Obžalovaným hrozí tři až deset let vězení.

Spustit audio