Soud osvobodil muže obžalovaného z 24 požárů v centru Liberce. Chyběly důkazy

12. březen 2015

Pro nedostatek důkazů osvobodil Okresní soud v Liberci 34letého muže. Obžaloba ho vinila z toho, že před pěti lety v centru Liberce založil 24 požárů a způsobil tak škodu téměř 1,5 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se odvolala.

Podle soudu se dostatečně neprokázalo, že muž požáry založil. Žádný ze svědků obžalovaného u soudu nepoznal a někteří kolegové z práce mu potvrdili alibi.

Muži hrozilo za obecné ohrožení až osm let vězení, státní zástupkyně pro něj požadovala až 5,5 roku.

Muž vinu od začátku odmítal. Přiznal jen, že v některých domech slídil, a tím zdůvodnil, proč se na některých místech požárů objevily otisky jeho ucha nebo DNA.

Hořelo u přítelkyně i u dealera

Podle původní obžaloby muž od května 2010 do března 2011 založil převážně v centru Liberce 24 požárů. V domech zpravidla začalo hořet večer nebo v noci, a to především ve sklepích nebo v podlažích, kde byl východ z domu.

Několikrát pachatel založil oheň na dvou i třech místech najednou, často také v bezprostřední blízkosti plynoměru. Používal k tomu papír, který na místě našel, ale i oděvy a obuv, botníky, skříně nebo dveře.

Hořelo i v domech, kde bydlela jeho bývalá přítelkyně nebo jeho dealer pervitinu. Několik lidí bylo evakuováno a řada z nich také kvůli nadýchání kouřem skončila v nemocnici. Liberecký magistrát poté vypsal finanční odměnu 30 tisíc korun za informace, které mohly k pachateli vést.

autoři: Ivana Bernáthová , mka
Spustit audio