Sokolové běží napříč republikou. Připomínají vznik samostatného Československa

28. říjen 2022

Sokolským během republiky si dnes Sokolové v Česku i v zahraničí připomínají vznik samostatného Československa v roce 1918.

V Jablonci nad Nisou běh odstartoval ve 14 hodin symbolicky v Tyršových sadech, které nesou jméno jednoho ze dvou zakladatelů sokolské organizace u nás. 

Letošní ročník odkazuje na 160 let od založení sokolské organizace u nás. V Jablonci vznikla později, v roce 1894. Letos tedy slaví 128 let trvání. To, že nejde jen o historickou událost, ale ryze živou organizaci, nejlépe dokládá to, že v současné době má jablonecká organizace podle webových stránek téměř 350 členů, z toho je 143 dětí a mládeže do 18 let.

Samotná Sokolovna je z roku 1898. Postavil ji v téměř výlučně německém Jablonci tělocvičný spolek Turnverein. Jablonečtí Sokolové ji dostali do užívání v roce 1946 jako náhradu za zničené nemovitosti, protože Sokolové patřili k jedné z nacisty nejpronásledovanějších skupin v tehdějším Protektorátu. Do té doby sídlili v domě ve stráni pod jabloneckým Petřínem.

Jablonec ale není jediné místo, kde se dnes Sokolský běh republiky na počest vzniku samostatného Československa 28. října 1918 běží. V Libereckém kraji se běží ještě na dalších dvou místech - v Lomnici nad Popelkou a ve Zlaté Olešnici u Tanvaldu.

Sokolských běhů bychom dnes napočítali přes 60 napříč celou zemí, ale ještě dál. Od Šumavy k Tatrám, protože kromě místních Sokolů pořádají běhy republiky i krajanské organizace v zahraničí. Ten nejbližší je právě na Slovensku v Banské Bystrici. Běží se ale také ve švýcarském Curychu či portugalském Lisabonu nebo také ve Španělsku. Běh dnes pořádají i republiky v americkém Dallasu, San Francisku, Washingtonu, nebo kanadské Ottavě.

Spustit audio

Související