Sochy z pískovce umístí do liberecké zoo

19. srpen 2017

Umělecké sympozium Etnoar v Liberci včera ukončila vernisáž. Šestice sochařů dokončila svá díla z pískovce v zahradě Lidových sadů. Sochy budou zdobit libereckou zoologickou zahradu.

Sympozium se konalo už po třinácté, v minulých ročnících se ale vyřezávaly sochy ze dřeva. Protože se působením slunce, deště a sněhu sochy pomalu rozpadají, letos se pořadatelé rozhodli oživit kámen.

V zoo ožívala kamenná zvířata

V zoo tedy postupně ožívala kamenná zvířata. Třeba Mariana Maršálka pískovec inspiroval k vytesání korálového útesu se dvěma želvami, což má ekologický a ochranářský podtext, kterým zoo žije. Na sympoziu v Liberci byl už po několikáté, v minulosti pro zahradu vytvořil třeba lachtany nebo tygra. Na práci s kamenem se prý těšil, protože vystudoval kamenosochařskou školu a mohl se tak nostalgicky vrátit do svého mládí.

Také z balvanů většiny dalších umělců je patrné, co tím chtěl „básník říci“. Výjimkou je jen Ivan Šmilauer, jehož plastika vypadá jako vosí hnízdo, ale údajně s vosami nemá nic společného. A kam zoo sochy umístí? Například Holubice symbolizující smíření od Ondřeje Procházky a orli přilétající k hnízdu Jiřího Genzera půjdou do dolní části zoo, kde jsou expozice s ptáky a dravci, na které se liberecká zoo specializuje a je úspěšná v jejich odchovu a v takzvané reintrodukci čili návratu do volné přírody.

Socha s motivem lidských tváří bude pak na dětském hřišti. Tváře jsou společným dílem dvou sochařů, Jana Švadlenky a Radka Kubiny. Zajímavé je, že každý z nich pracuje na jedné straně balvanu a vytváří tváře muže a ženy.

V liberecké zoo vznikala díla z pískovce
Spustit audio