Socha Mloka v lesoparku u sídliště Zelené údolí ve Vratislavicích nakonec nebude

3. duben 2014

Na přeměnu neupraveného lesíku u sídliště Zelené údolí na oddechový lesopark pro místní lidi sehnala radnice v libereckých Vratislavicích peníze z evropských dotací. Vedle upravených pěšinek a koutků pro děti tam měla být i socha Mloka za statisíce korun. Některé Vratislavičany ale tento nápad šokoval.

„Docela mi to vyrazilo dech. Raději bych tady měla něco na cvičení a na to, abych měla co dělat venku, než abych se chodila koukat na nějakého Mloka,“ směje se Ivana Fillová, která u budoucího lesoparku bydlí.

Mlok se naopak líbil dříve koaličnímu a po loňské výměně vedení radnice dnes už opozičnímu zastupiteli Jiřímu Mejsnarovi z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, který Mloka prosazoval.

„Představoval jsem si lesopark jako celek, který bude plnit rekreační funkci. Kde si budou moci lidé odpočinout, kde budou moci mámy učit děti jezdit na kole, protože na sídlišti to prostě nikde nejde. Kde se dá projít s kočárkem. Zároveň tam měla být nějaká přidaná ekovýchovná hodnota, aby lidé zjistili, co v tom lese žije. A jedna z těch vizí byla, že u mokřadu, který tam je, bude keramická plastika mloka,“ popisuje.

Jiří Mejsnar sice chtěl za evropské peníze umělecké dílo, ale když se dozvěděl, kolik by stálo, nakonec uznal, že bez Mloka žít může.

„Mloka jsme chtěli, aby to mělo nějaký šmrnc, aby tam bylo něco zajímavého. Stejně tam měl být prvek keramické lavičky, který měl ladit s mlokem, částečně jako umělecké dílo, a využít na to dotačních peněz,“ dodává.

Nové vedení vratislavské radnice také zaskočila cena. „Ať vezmu keramickou lavičku zhruba za 700 tisíc korun, Mloka za 510 tisíc a další věci, které byly za zhruba tři miliony korun bez daně. Neměl jsem dostatečnou odvahu to podepsat,“ vysvětluje starosta Aleš Preisler z Unie pro sport a zdraví.

Proto teď vyjednal s autory architektonického návrhu úprav lesoparku, že Mlok a další prvky z projektu zmizí. „Budou tam uzpůsobené cestičky, klasické lavičky, vyžití pro děti, hrací prvky...Bude tam pro občany příjemné prostředí proto, aby se ze sídliště, které přiléhá k parku, dostali do hezké přírody,“ uzavírá starosta.

Vedení radnice slibuje, že poté, co dostalo stavební povolení, úpravy lesoparku brzy začnou a budou hotové ještě letos.

autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio