Sobotní Noční linka: Dárek, který neudělal radost

3. srpen 2024

Který dárek vám způsobil nevolno? Jaké trapné úsměvy jste museli nasadit, když jste dostali ten nešťastný dárek? Kolik vteřin trvalo, než jste si uvědomili, že ten dárek je totální propadák? Jak jste zvládli předstírat nadšení nad naprosto nevhodným dárkem?

Kolik podobně hrozných dárků jste už za svůj život nasbírali? Jaký nejhorší dárek jste kdy dostali, který se tomuto nevyrovná? Jak rychle jste ten dárek zkusili přenechat někomu jinému? Jak jste zvládli potlačit záchvat smíchu, když jste dostali naprosto absurdní dárek? Jak jste se vypořádali s dárkem, který vám připomínal nepříjemnou minulost? Jak jste se tvářili, když jste dostali dárek, který byl očividně určen pro někoho jiného?

„Dárek, který neudělal radost,“ je téma odhalující ironii a nepříjemnosti, jež mohou být skryty za dobře míněnými gesty. Ať už jde o hmotné dary, které vůbec neodpovídají vkusu obdarovaného, nebo o nehmotné "dárky," jako je neplánované těhotenství či tajná svatba, tato situace odkrývá komické i tragické stránky lidských interakcí. Může to být absurdní poukaz na kurz, který vás vůbec nezajímá, exotický výlet, který je pro vás noční můrou, nebo domácí mazlíček, kterého jste nechtěli. Nevyžádané rady, nepříjemné návštěvy a neočekávané závazky často způsobují více stresu než radosti. Tento fenomén odhaluje, jak se mohou dobré úmysly snadno minout s realitou a jak se lidé musí vypořádat s následky nevhodných darů. Jak zvládnout takové situace, zachovat si tvář a najít v nich něco pozitivního, to vše se skrývá pod povrchem tohoto všedního, ale zároveň univerzálně srozumitelného tématu.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.