Sobotka má jasno: Koaliční vláda ano, ale bez Babiše

ČSSD dává přednost obnově vlády současné koalice. Je pro ni nepřijatelné, aby byl jejím členem šéf ANO Andrej Babiš. Podle Lubomíra Zaorálka premiér podá demisi až po návratu prezidenta z Číny.

„ČSSD upřednostňuje obnovu vlády na koaličním půdorysu. Toto je cesta, které sociální demokracie dává přednost, a jsme připraveni jednat s koaličními partnery,“ řekl Sobotka po jednání nejvyššího vedení ČSSD.

„Je pro nás nemožné a nepřijatelné, aby členem této vlády byl Andrej Babiš jako ministr financí. O tomto postoji budu zítra informovat prezidenta České republiky,“ sdělil Sobotka.

Lubomír Zaorálek ve středu v ČT uvedl, že premiér Sobotka bude ve čtvrtek prezidenta o demisi pouze informovat, reálně ji podá až po návratu prezidenta z cesty do Číny. „Pokud vím, tak zítra premiér navštíví prezidenta a informuje ho o tom, že je připraven zhruba v polovině května tu demisi podat,“ řekl. O jménu nového premiéra podle Sobotky středeční grémium ČSSD nejednalo.

Důvod, proč ČSSD už nechce vládnout s Babišem v roli ministra, připomněl také ministr vnitra Milan Chovanec: „Pokud by měl Andrej Babiš jednat s někým z ČSSD, koho neurazil, pokud by to byla podmínka jednání, tak by to bylo složité,“ zmínil a pobavil přítomné spolustraníky.

Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

autor: ph
Spustit audio