Sníh uzavřel pro kamiony silnici k hraničnímu přechodu v Harrachově

30. květen 2014

Kamiony nevyjedou po silnici číslo 10 od Tanvaldu směrem k hraničnímu přechodu v Harrachově. Napadlo tam několik centimetrů sněhu. Řidiči nákladních vozů by proto pro cestu do Polska měli volit jinou trasu. Podle meteorologů má sněžit i nadále. Opatrní by měli být motoristé hlavně v horských oblastech, kde může nasněžit až 20 centimetrů.

„Sněží prakticky všude kromě krajního jihovýchodu našeho území. Teploty jsou od 0 do 2 stupňů pod nulou,“ upřesňuje meteorolog Štefan Handžák.

Nejnižší teploty jsou na severu České republiky. „Intenzita sněžení je zatím slabá až mírná,“ říká Handžák s tím, že za hodinu můžou připadnout maximálně 2 centimetry sněhu. Dopoledne by ale mělo sněžení ještě zesilovat.

„V nižších polohách by mohla napadnout od poprašku do 5 centimetrů nového sněhu, na horách 5 až 10 centimetrů. Na severních horách to může být 15 až 20 centimetrů,“ meteorolog Štefan Handžák.

Řidiči by proto měli být na silnicích velmi opatrní. Například v Královéhradeckém kraji už policisté od rána řešili několik dopravních nehod.

„Jezdíme ven. Chemické úseky jsou chemicky ošetřené. Zůstává tam sněhová kaše. V horských oblastech je sněhová vrstva do 5 centimetrů, která je krytá posypem. Ale je tam nárazový vítr, takže se tvoří sněhové jazyky. Je to hlavně v nejvyšších polohách - Malá Úpa a Pec pod Sněžkou,“ upřesnil Milan Baxa z trutnovské správy a údržby silnic.

I v Libereckém kraji už řešili policisté několik nehod, srážku aut v centru Jablonce, zapadlý kamion u Rýnovic, několik aut bouralo také na Českolipsku a v příkopě skončilo auto v Dětřichově.

K večeru už meteorologové očekávají protrhávání oblačnosti.

autoři: jšo , ak
Spustit audio