Sníh na silnicích komplikuje jízdu v Libereckém kraji

10. prosinec 2012

V Libereckém kraji v noci nasněžilo místy až deset centimetrů sněhu, který komplikuje jízdu především na silnicích nižších tříd a ve vyšších polohách.

Problémy mohou mít řidiči zejména na Frýdlantsku a taky v Jizerských horách a Krkonoších. Fouká tam silný vítr, místy sněží. Na silnici z Nového Města pod Smrkem na Frýdlant a také z Frýdlantu směrem do polské Bogatyně se na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky a závěje.

Právě závěje zastavily železniční dopravu na úseku Frýdlant-Jindřichovice pod Smrkem. Jezdí tam náhradní autobusová doprava. Jinak na některých úsecích silnic jezdili cestáři s pluhy a sypači celou noc,aby udrželi vozovky sjízdné. To se jim díky přivolání posily podařilo i na kořenovském kopci, přes který jezdí kamiony do Harrachova a do Polska. Na rychlostních komunikacích ošetřených chemicky musí řidiči počítat s rozbředlým sněhem, který může klouzat, proto je třeba dodržovat dostatečné rozestupy a zabránit tak případným střetům.

Náledí hrozí zejména ve vyšších polohách, kde jsou silnice promrzlé. V nižších polohách se oteplilo, teploty se pohybují kolem mínus čtyř stupňů, někde se pohybují už nad nulou. Rozbředlý sníh ale může opět na sklonku dne zmrznout, náledí pak bude podle meteorologické výstrahy hrozit až do úterního dopoledne.

Řidiči se zatím komplikovanému počasí přizpůsobují a jezdí opatrně. Policie nemá hlášenou žádnou vážnější nehodu, v neděli v podvečer, kdy bylo počasí nejhorší, došlo pouze ke třem nehodám.

Spustit audio