Sladké růžové pohlazení. Máme pro vás recept na skvělou limonádu z okvětních lístků růže stolisté

17. srpen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:45 Rozhovor s průkopníkem skateboardingu u nás Janem Homolou 
  • 04:37 Módní trendy: jaké oblečení zvolit během horkých letních dní
  • 10:02 Jak si správně vybrat sluneční brýle
  • 14:40 Recept na vynikající domácí limonádu z růže stolisté
  • 18:04 Vydáme se na letní tábor, kde nenajdete ani jeden mobilní telefon
  • 22:29 Připomínka šarmantní zpěvačky Evy Pilarové
  • 24:20 Desítka finalistů ankety Šarmantní osobnost roku

Růže stolistá má antibakteriální, antidepresivní a další zdraví prospěšné účinky. Dělá nám radost svojí krásou i vůní. Málokdo ale ví, že ji můžeme také využít v kuchyni, například k výrobě lahodných limonád.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak si spolu s redaktorkou Barborou Slezákovou a bylinkářkou Radkou Svatošovou pojďme říci, jak na to.
Všechny růžičky jsou jedlé a dají se používat v kuchyni. Preferovala bych ovšem botanické druhy a nepoužívala bych příliš šlechtěné, ani nevoní nebo mají velké květy. Tedy přikláněla bych se k tomu, co je stvořené přírodou.

Když dáme limonádu do ledničky nebo do sklepa a necháme ji ještě zrát, tak vznikne šumivá limonáda, která chutná téměř jako jemné šampaňské.
Radka Svatošová, bylinkářka

Okvětní plátky růží, speciálně růže stolisté, jsou výborné v různých sladkých jídlech a nápojích, jako jsou limonády či likéry. Můžeme z nich udělat macerát, ale když jej ještě maličko vylepšíme, tak vznikne výborná šumivá limonáda.

Čtěte také

Otrhané okvětní plátky růže zalijeme vodou, vše dáme do velké skleněné nádoby. Na 1 litr vody přidáme zhruba 3 lžíce krystalového nebo přírodního cukru. Dále pokrájený bio citron a trošičku droždí. Opravdu jen co by se za nehet vešlo, jak se říká.

Důležité je, aby všechny okvětní lístky byly zcela ponořené do vody. Tedy pokud jich bude méně, než je obsah nádoby, nevadí to.

Když všechny ingredience smícháme dohromady, tak směs promícháme a nádobu zlehka přikryjeme nějakým víčkem nebo ji zagumičkujeme s papírovou utěrkou. Aby nám na limonádu nešli broučci. A necháme macerovat tři dny někde na teplém místě.

Čtěte také

Směs dále promícháváme a protřepáváme, nakonec ji po těch třech dnech scedíme. Taková limonáda je už samo o sobě dobrá, ale když ji potom dáme ještě do ledničky nebo do sklepa a necháme ji ještě nějakou dobu zrát, tak vznikne šumivá limonáda, která chutná téměř jako jemné šampaňské. A je to doslova takový nápoj bohů.

Díky droždí musí směs kvasit, takže tam vzniká nějaký alkohol?
Probíhá tam jemná fermentace, tedy trošičku alkoholu tam vzniknout může. Pokaždé je ten proces maličko jiný, ale rozhodně to není něco, co by nám mělo stoupnout do hlavy a cítili bychom nějakou opilost. To určitě ne.

Čtěte také

Jde možné takovou limonádu připravit i z jiných bylinek?
Určitě. Ráda dělám takové směsné limonády. Takže tam v tuto roční dobu dávám například bezové a tužebníkové květy. Klidně několik kvítků levandule se může přidat, nebo meduňka. Prostě všechny kvítky, které známe a víme o nich, že jsou jedlé. Můžeme je tam pro pestrost a lepší vůni limonády přidat.

Jak dlouho potom taková limonáda vydrží?
Pokud je dobře uskladněná v ledničce, tak vydrží klidně i několik měsíců. Ona tedy nějakým způsobem stále pracuje a zraje. Tedy pozor na to, někdy se natlakuje a mohla by nám bouchnout. Tak je zapotřebí kontrolovat víčka.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související