Škvarkové křehkovice
Vyzkoušejte recept na velmi křehké škvarkové placky.
- 60 dkg hladké mouky
- 20 dkg nasekaných škvarků
- 20 dkg sádla
- 2 vejce
- 4 dkg droždí
- 1/4 litru mléka nebo smetany
- 2 kávové lžičky soli
- trochu rozpuštěného sádla na potírání
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléku s přidáním špetky cukru. Vzešlý kvásek nalijeme do proseté mouky, dále přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, vejce, nakrájené škvarky, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Necháme kynout cca 1 – 1,5 hodiny. Z vykynutého těsta rozválíme asi 3 mm silnou placku, kterou potřeme rozpuštěným sádlem. Těsto složíme na třetiny, opět rozválíme, zase potřeme sádlem a to opakuje celkem třikrát. Touto přípravou těsta budou křehkovice i lístkovat. Takto připravené těsto rozválíme, vykrájíme placičky o libovolném průměru (5-8 cm), přendáme je na plech a necháme kynout ještě asi 1/2 hodiny. Potom rádélkem mělce přejedeme povrch placek nebo je propícháme vidličkou. Potřeme je sádlem a dorůžova upečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.