Skončila výměna svodidel na silnici mezi Libercem a Turnovem

4. srpen 2017

Jízda po rychlostní silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem je teď plynulejší a bezpečnější. Zmizela totiž všechna dopravní omezení. Silničáři po jedenácti měsících dokončili celkovou výměnu svodidel. Ta teď odpovídají přísnějším technickým normám a dokážou zadržet až šestnáctitunové vozidlo.

„Hlavně v odpoledních hodinách se to tady často štosovalo. Tady u nás moc zip nefunguje, to je z pruhu do pruhu, pak to tam cpou před nás, do pravýho pruhu,“ popsal obvyklou dopravní situaci před zúžením u Hodkovic nad Mohelkou jeden z tamních řidičů.

Slova řidičů potvrdil také stavbyvedoucí dodavatelské firmy Ladislav Lorenc, který výměnu svodidel řídil. „Největší problém byl s obslužností přes ty zúžené pruhy. V tom provozu to nebylo jednoduché. Stačilo, aby se tam stal jeden karambol a stálo to kilometry,“ popsal Lorenc.

Nová svodidla jsou pevnější a zadrží těžší automobily. Mají zadržet až šestnáctitunové vozidlo. Silničáři kromě výměny svodidel také rozšiřovali krajnice, zpevňovali svahy, opravovali obruby a žlaby.

„Tam kde byly překážky, ať to byly mostní opěry, pilíře nebo různý portály, jsme instalovali betonová svodidla vysoký metr dvacet, aby se ochránili vozidla,“ popsal Ladislav Lorenc. Podle něj teď bude na I/35 chvíli klid, protože během výměny svodidel opravovali části komunikace také jiné firmy. Ředitelství silnic a dálnic ještě chystá instalaci plotů proti zvěři na úseku mezi Turnovem a Mladou Boleslaví. Instalaci plotů plánuje na příští rok, řidiče tyto práce ale nijak neomezí.

Spustit audio