Silvestra budou lidé na severu Čech oslavovat sportem, výstupy na vrcholy hor i zábavou

30. prosinec 2012

Blíží se konec roku 2012, který chce i u nás na severu Čech většina lidí oslavit. Někdo dobrým jídlem a pitím, jiný sportem nebo nějakým zajímavým výletem či návštěvnou silvestrovského představení v divadle.

Hodně lidí tráví Silvestra doma u televize: Udělají si chlebíčky, někde mají uzené koleno s křenem a chybět nesmí samozřejmě vychlazené šampaňské. „Já slavím už třicet let Silvestra s rodinou a přáteli,“ říká paní Jana. To pana Otu Silvestr moc nebere: „Nebaví mne bilancovat a zjišťovat, že mám zase o dvě kila víc.“

Tukové zásoby se ale dají na Silvestra dobře spálit třeba na lyžích. Ředitel skiareálu na Ještědu Jan Svatoš připomíná, že zatímco maminky budou připravovat silvestrovské menu, tatínkové mohou s ratolestmi vyrazit na lyže nebo snowboard. K dispozici tam mají i dětský koutek, kde se ti nejmenší dokonale zabaví.

Areál na Ještědu je na Silvestra otevřený až do 21 hodiny. Ještě déle mohou milovníci zimních sportů strávit na sjezdovkách v Bedřichově. Osvětlená sjezdovka je v provozu na Silvestra až do 1 hodiny po půlnoci. Je z ní při pěkném počasí nádherný výhled do krajiny ozářené spoustou ohňostrojů.

Ohledně ohňostrojů se většina z nás bude muset spolehnout na zakoupenou zábavní pyrotechniku. Některá města ale chtějí přivítat rok 2013 na úrovni a připravují pro své občany velkolepé divadlo. Ohňostroj se chystá například v Novém Boru na Českolipsku nebo ve Stráži nad Nisou.

Koho láká jiný typ show, třeba divadlo, může zajít do libereckého divadla F.X.Šaldy, kde hrají slavnou česko-irskou komedii Penzion pro svobodné pány. V Prezidentské chatě v Jizerských horách je zase připravení diskotéka a v libereckém Babylonu hodně nabitý program pro celou rodinu i pro ty nejmenší.

Pro pana Pavla je ale nepředstavitelné, že by neoslavil Silvestra přespolním během. Každý rok proto jezdí do Hrádku nad Nisou k vodní nádrži Kristýna, kde se pořádá od 13 hodin Silvestrovský běh. Doufá přitom, že se domů vrátí v pořádku: „Jednou, když jsme se vraceli ze silvestrovského běhu trošku pod vlivem alkoholu, pokousal nás pes,“ vzpomíná.

Komu se nechce běhat, ale přitom nemá rád válení za pecí, může jít na silvestrovský výšlap. Turisté z Nového Boru chodí každý rok na tamní horskou dominantu Klíč, odvážní tam dokonce přespávají ve stanu. Horolezci z Hejnic mají taky rádi silvestrovský výstup na 800 metrů vysoký Ořešník, který absolvují s čelovkami na hlavě a šampaňské otvírají na vrcholu této krásné skály v Jizerských horách.

Spustit audio