Silnice na Jablonecku jsou sjízdné jen s obtížemi, problémy jsou i na Vysočině

5. leden 2015

Ledovka a sněhové jazyky komplikují dopravu na řadě míst republiky. Kvůli neustávajícímu sněžení a nárazovému větru se mnohé silnice jen obtížně daří udržovat provozuschopné. Některé musely být uzavřeny pro kamiony.

Až čtvrt metru sněhu dnes napadalo v Libereckém kraji, silničáři udržují komunikace sjízdné jen s vypětím sil. Na řadě míst je na vozovkách silná vrstva sněhu a zasahují do nich taky sněhové jazyky. V horských úsecích jsou cesty sjízdné jen se sněhovými řetězy.

Nejhorší situace je v oblasti Harrachova a Rychnova u Jablonce nad Nisou, kde stojí na silnici odstavené kamiony. Ostatní vozidla mají ve vyjetých sněhových kolejích a ve stoupání problém se jim vyhnout.

Nejhorší situace je v oblasti Harrachova a Rychnova u Jablonce nad Nisou, kde stojí na silnici odstavené kamiony. Ostatní vozidla mají ve vyjetých sněhových kolejích a ve stoupání problém se jim vyhnout.

Pro kamiony platí na 15kilometrovém úseku mezi Desnou a Harrachovem zákaz jízdy. Cestáři doporučují řidičům kamionů, kteří se na sever Čech teprve chystají, aby při cestě do Polska využili nový hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Zákaz jízdy kamionů přes hraniční přechod v Harrachově bude zřejmě platit až do zítřejšího rána. Cestáři věří, že se vyplní předpověď meteorologů a kolem 22.hodiny přestane sněžit. Pak budou mít s nasazením veškeré uklízecí techniky čas silnici č.1/10 opět propluhovat a prosolit, aby se cesta pro kamiony uvolnila.

Jen obtížně se silničáři a řidiči vypořádávají s dnešním počasím na Vysočině. Například silnice na Třebíčsku a Žďársku zakrývají místy až půlmetrové závěje. Problémy jsou mezi Bobrovou a Novým Městem na Moravě.

Ledovka a sněhové jazyky komplikovaly 5. ledna dopravu na Vysočině

Kamiony uvízly taky v okolí Želetavy, Markvartic a Předína. Situaci stále komplikuje silný nárazový vítr. Na řadě míst je bílá tma a silnice splývají s okolními poli.

V noci hrozí náledí

Zatímco výstraha meteorologů před sněhovými jazyky vpodvečer skončila, až do úterních 9 hodin ráno zůstává v platnosti výstraha před náledím. V nižších a středních polohách se může tvořit po celé republice.

„Je to dáno zejména tím, že nízká sněhová pokrývka, která se vytvořila v nížinách, během dne odtávala a právě na těch mokrých površích nebo tam, kde je sněhová pokrývka částečně odtátá, se budou během noci vytvářet zmrazky a náledí,“ řekl Českému rozhlasu meteorolog Josef Hanzlík.

O víkendu se oteplí až na 12 stupňů

Koncem týdne se má v Česku podle předpovědi oteplit, v sobotu může za teplou frontou rtuť teploměru vystoupat na 7 až 12 stupňů.

„Je to dáno jak teplým vzduchem, tak zároveň silným větrem, který bude dosahovat v nárazech 15 až 25 m/s, na horách potom až ke 30 m/s, což je až 110 kilometrů v hodině. A právě při tomto větru budou teploty zejména v Čechách stoupat k 7 až 12 stupňům,“ vysvětlil Hanzlík.

Ze soboty na neděli by přes naše území měla přejít studená fronta, za níž se opět ochladí.

Sněhové jazyky se tvořily i na Prostějovsku
autoři: Ivana Bernáthová , ČRo
Spustit audio