Severočeský hrad Frýdštejn u Malé Skály posloužil jako kulisa nejednomu filmu

15. červen 2016
Česko – země neznámá

Zlověstné sklepení, v něm dvě čarodějnice a uvězněná princezna. To je obraz z pohádky Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Záběry se natáčely na zřícenině hradu Frýdštejn u Malé Skály na severu Čech. Na místě uvidíte mimo jiné i vysokou hradní věž, odkud je krásný výhled do krajiny.

Když vejdete hlavním vchodem do hradního areálu, ocitnete se na prostředním nádvoří. „Nacházíme se pod hlavní hradní věží, která je vysoká 15 metrů, my k ní máme tak 17 metrů, celkem to je přes 30 metrů,“ popisuje kastelán hradu Jiří Matouš.

Na Frýdštejnu dávají turistům naprostou návštěvnickou svobodu. Památku si můžete projít sami, bez průvodce. Ani je tam ostatně nemají. „Tady se návštěvníci procházejí sami, nic neorganizujeme, protože to zejména děti nemají rády,“ vysvětluje kastelán.

Pokud netrpíte závratěmi a nemáte strach ze strmých schodů, bude pro vás výstup na ochoz hradní věže tím pravým dobrodružstvím. „Schody jsou sice dost příkré, ale kdo vyleze až nahoru na věž, složí u nás zkoušku odvahy,“ říká s úsměvem Jiří Matouš.

Když zdoláte všechny schody i točité schodiště, budou vám odměnou rozhledy krásnější než z kdejaké rozhledny. „Výhledy jsou fantastické, když se podíváme na sever, je vidět rozhledna Kopanina,“ popisuje kastelán. „Tam je Ralsko, tamhle je Bezděz, tam už je Český ráj, Turnov, Příhrazy, Mužský, Vyskeř, Valdštejn, Hrubá Skála, Trosky, Jičín, Besedické skály a támhle vzadu už se nám ukazují Krkonoše.“

Na ochozu vyhlídkové plošině hradní věže

Hrad Frýdštejn před více jak třiceti lety posloužil i jako místo natáčení strašidelných záběrů známé české pohádky. Ve sklepení se filmovaly záběry pohádky „O princezně Jasněnce a létajícím ševci. „To tu natáčeli v pětaosmdesátém roce,“ vzpomíná kastelán a pokračuje: „V tomto druhém sklepení byly čarodějnice, filmaři tu měli postavenou takovou zeď, studnu, bylo to krásně udělané.“ Kromě toho se na hradě natáčel i Tajemný hrad v Karpatech.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.