Severočeši, kteří si vozí levné neokolkované cigarety z Polska, riskují pokutu i soud

5. březen 2014

Na polských tržnicích stojí cigarety až o polovinu méně než v České republice. Jsou ale bez kolku, a tak je mohou zabavit čeští i polští celníci. Pokud navíc Češi převážejí přes hranice větší než povolené množství cigaret, mohou skončit u soudu.

„Levněji pořídíte cigarety na tržnici ve Sienawce, prodávají tam ruské,“ říká prodavačka nedaleko hraničního přechodu s Hrádkem nad Nisou na Liberecku. Cigarety, které prodává, jsou řádně okolkované, a proto stejně drahé jako v České republice.

Prodavačka je prý dnes a denně svědkem toho, jak polští celníci zabavují lidem cigarety nakoupené na nedaleké tržnici. „A ještě zaplatí pokutu,“ dodává. Češi si u ní pak často vyměňují koruny za zloté, aby mohli pokutu uhradit.

Sankce ovšem hrozí i od českých celníků, kteří číhají za hranicí. „Přes Polsko se v dost velkém počtu pašují cigarety z postsovětských zemí, aniž by se platilo clo. Mezi lidmi je to docela populární, protože cena je poloviční než u nás,“ konstatuje celník Martin Stočes.

Lidé z příhraničního Hrádku nad Nisou o celních kontrolách moc dobře vědí, proto podle starousedlíka Josefa raději dávají od cigaret z polských tržnic ruce pryč. „Když jsme tam jezdili, ostatní mi říkali: Proč tam jezdíš? Když tě chytnou, budeš mít malér,“ vysvětluje.

Někteří kuřáci z Oldřichova na Hranicích zase upozorňují na nevalnou kvalitu těchto cigaret: „Nechutná mi ten tabák. Cigarety si má člověk vychutnat jako víno a ne kupovat za nízkou cenu nějaký ksindl“

Soud kvůli krácení daní

Podle celníka Martina Stočese si řada lidí stále neuvědomuje, že ani v rámci volného pohybu nemohou přes hranice převézt tolik zboží, kolik chtějí. Kdo například přepravuje více než povolených 800 kusů cigaret, musí počítat s jejich zabavením.

„Následně kontrolované osobě vyměříme spotřební daň. Nemůžeme vyloučit, že takovéto jednání v rámci ustanoveného množství už je pak klasifikováno jako přečin,“ vysvětluje.

Takové případy řeší soud, jedná se totiž o krácení daní a poplatků. Lidem pak za velké nákupy cigaret hrozí podmínečný trest i pobyt ve vězení. Pašeráci, kteří vozí levnější cigarety po statisících, mohou strávit za mřížemi až osm let.


Zvětšit mapu
Spustit audio