Severní Čechy mají čtyři nové senátory

20. říjen 2012

Ze druhého kola senátních voleb vzešli na severu Čech dva noví senátoři a dva stávající své posty obhájili. V obvodu Chomutov své vítězství obhájil Václav Homolka z KSČM, na Teplicku zase Jaroslav Kubera z ODS. V obvodu Jablonec nad Nisou se stal novým senátorem Jaroslav Zeman z ODS a na Litoměřicku Hassan Mezian z ČSSD.

Po sečtení všech volebních okrsků své vítězství na Teplicku obhájil dosavadní senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera z ODS, který získal 66,84% hlasů. Porazil tak svého soupeře Jaroslava Dubského z KSČM a to o zhruba 33%. Volební účast v senátním obvodu Teplice byla 19,07 %.

Senátorem v obvodu Jablonec nad Nisou se stal Jaroslav Zeman z ODS se ziskem 63,62 % hlasů. Svého protikandidáta a dosluhujícího hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera z ČSSD tak porazil o 27%. Volební účast v senátním obvodu Jablonec nad Nisou byla 19,90 %.

V senátním obvodě Chomutov obhájil své vítězství také dosavadní senátor Václav Homolka z KSČM, získal 59,62 % hlasů a svého soupeře, Rudolfa Kozáka z ČSSD porazil o něco přes 19%. Volební účast v senátním obvodu Chomutov byla nízká, pouhých 11,83 %.

Senátorem za Litoměřicko se stal Hassan Mezian z ČSSD, který v napínavém souboji těsně porazil svou soupeřku, Jitku Sachetovou z KSČM, ziskem 52,56 % hlasů. Zvítězil tak o pouhých 5%. Volební účast v senátním obvodu Litoměřice byla 16,84 %.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio