Semilská nemocnice doplnila tým chirurgů, můžou tak provádět i složité operace

12. září 2016

Chirurgický tým nemocnice v Semilech je kompletní. Po více než roce, kdy semilské zdravotnické zařízení bojovalo s nedostatkem chirurgů, se může chirurgické oddělení zaměřit i na složité operace.

Primář Michal Valenta pracoval mnoho let v Krajské nemocnici v Liberci, kde mimo jiné operoval i zhoubné a nezhoubné nádory prsou. Tyto náročné operace teď tým chirurgů provádí i v Městské nemocnici v Semilech. „Postaráme se o operaci nádoru prsu, řešíme poradenskou činnost, pacientky k nám můžou chodit do mamologické poradny,“ popisuje lékař Michal Valenta.

Nemocnice pořídila pro šetrnější způsoby operace nádorů prsou nákladný přístroj. „Detektor záření pomáhá určit umístění uzliny, která se odstraňuje při operacích zhoubných nádorů prsu,“ vysvětluje lékař.

Díky novým metodám se pacientky už méně bojí toho, jak budou po operaci vypadat, zdůrazňuje primář: „Operace prsů se přesouvají od těch radikálních – odstranění celých prsů k výkonům, které prs šetří a zachovají co nejmenší jizvy a postižení prsu, přitom jsou dostatečné.“

Řadu problémů v semilské nemocnici má vyřešit její sloučení s jilemnickou nemocnicí. V Semilech má zůstat chirurgie a ortopedie. Zbylá část zdravotnického zařízení se zaměří na doléčování pacientů. „Momentálně nemáme zajištěnou kožní ambulanci, snažíme se a sháníme, ale bohužel atestovaní lékaři nejsou,“ říká ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová. „Semilská nemocnice se bude zaměřovat spíš na následnou péči,“ uzavírá ředitelka.

Semilská nemocnice by pak měla mít lůžka ošetřovatelská a taky sociální lůžka, kde budou pacienti, kteří nemají zajištěnou domácí péči.

Spustit audio