„Schengenbus“ poprvé v akci. Policisté monitorují hraniční přechody s Polskem

Liberecká cizinecká policie dostala nový monitorovací vůz – takzvaný schengenbus. Poprvé ho nasadila do ostré akce na hraniční přechod s Polskem v Hrádku nad Nisou. Při kontrolách v terénu tak budou mít policisté větší šanci odhalit padělané doklady. Díky speciální technice to trvá jen pár minut.

Schengenbus – téměř klasická policejní dodávka má jednu zvláštnost. Střešní tyč, na které je umístěn monitorovací přístroj. V schengenbusu působí Martin Štumpe z cizinecké policie. „Zařízení je poměrně softwarově náročné,“ popisuje speciální techniku.

Schengenbus má policie dva měsíce, teprve nyní ho ale nasadila do akce. „Kontrolujeme namátkově vozidla a osoby při hraniční kontrole,“ vysvětluje Vladislav Husák, krajský policejní ředitel. „Zajímá nás řidič, vozidlo, osádka, věnujeme se i cizincům, kteří se pohybují na hranicích. Máme zkontrolováno téměř 700 vozidel, více než 1200 kontrolovaných osob, více než 500 cizinců a zaznamenali jsme asi 28 přestupků.“

Schengenbus nebude střežit jen hraniční přechody v Hrádku nad Nisou, Habarticích a Harrachově, ale taky například velké sportovní přenosy.

Schengenbus v akci
autor: Eva Malá
Spustit audio