SBD Sever žaluje liberecký magistrát kvůli znemožňování stavby plynové přípojky

20. červenec 2012

Stavební bytové družstvo Sever žaluje liberecký magistrát, že mu znemožňuje odpojit od teplárny na dvě stě třicet bytů na sídlišti Rochlice. Spor je vedený ohledně vybudování plynové přípojky. Radnice nechce, aby vedla přes jeho pozemek. Bez ni ale není možné kotelny postavit.

V soudním sporu mezi Stavebním bytovým družstvem Sever a libereckým magistrátem zatím k žádné dohodě nedošlo. Družstvo se soudí s radnicí kvůli tomu, že nedostalo povolení k výstavbě plynového potrubí do svých panelových domů v sídlišti Rochlice.

Problém je v tom, že některé družstevní samosprávy se chtějí kvůli drahému centrálnímu teplu odpojit od teplárny a vybudovat vlastní plynové kotelny. Topení plynem by vyšlo majitele bytů a nájemníky levněji. Plynové potrubí by ale muselo vést přes pozemky okolo domů a ty stále patří městu Liberec. To nechce výstavbu plynového potrubí povolit kvůli tomu, že jakmile by se panelové domy s mnoha stovkami bytů odpojily od teplárny, tak by se v podstatě rozpadl systém centrálních dodávek tepla.

Podle města je centrální dodávání tepla výhodné z hlediska životního prostředí - desítky samostatných zdrojů tepla jsou podle odborníků z pohledu zachování kvality ovzduší ve městě horší než jeden centrální zdroj. V Liberci je navíc spalovna odpadu, která dodává přes teplárnu teplo a teplou vodu a ta by po odpojení domácností od teplárny neměla kam teplo prodávat - tím by se zdražil odvoz odpadu. Třetí a velmi důležitá je také to, že do některých čtvrtí Liberce nelze přivést plyn ani elektřinu. Pokud by tedy teplárna přestala fungovat, lidé by měli hodně starostí, jak si zajistit teplo a teplou vodu.

Podle ředitele SBD Sever a libereckého zastupitele nestraníka Petra Černého musí družstvo dokázat, že ho magistrát diskriminuje. Družstvo má totiž informace o tom, že domy v Ostrovské a Kmochově ulici povolení od města dostaly, stejně jako malé sídliště Aloisina Výšina. Město to popírá a družstvo teď musí u soudu svá tvrzení doložit. To bude podle Černého těžké, protože je nutné dlouho hledat v archívech. Soud přitom chce vynést rozsudek už příští pátek.

Spustit audio