S prvním květnem začala jezdit lanovka na Sněžku podle letního řádu

Po jarní přestávce je od soboty v denním provozu kabinová lanovka na Sněžku a některé lanovky ve Skiareálu Černá hora - Pec a ve středisku Špindlerův Mlýn.

Kabinovou lanovku na Sněžku, která patří městu Pec pod Sněžkou, tvoří dva úseky, a to Pec - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovku. Mezi úkony pravidelné jarní údržby patřila například zkouška brzd. “Pokud odhlédneme od pravidelného úklidu všech budov a prostor lanovky, tak se údržba týkala i výměny oleje v převodovce na jednom z úseků lanovky. Měnily se také oleje na běhacích zařízeních lanové dráhy, proběhla i kontrola lanových kotoučů,” řekl náčelník lanové dráhy Jiří Špetla.

Od 1. května platí letní jízdní řád

Horní úsek lanovky prošel loni v listopadu přestavbou, aby se zlepšily její jízdní vlastnosti. Byla odstraněna podpěra číslo 17 ve vrcholovém úseku a podpěru číslo 18 stavbaři zvýšili o 2,7 metru. “Tím jsme docílili většího přítlaku lana na kladky podpěry. Nyní i při silnějším nárazovém větru lano jde krásně osou kladek, nevybočuje na hrany kladek. Lano nyní drží perfektně, jsme spokojeni,” řekl Špetla.

“Od neděle 1. května už platí letní jízdní řád, od osmi do devatenácti hodin. Ceny zůstávají stejné. Už letos v lednu jsme kvůli zdražení energií zvedli ceny o deset procent,” řekl Špetla. Ceník a aktuální informace o provozu lanovky jsou na webu.

Sedačková lanovka na Medvědín jede denně

Ve SkiResortu Černá hora - Pec zahájila letní provoz kabinová lanovka na Černou horu z Janských Lázní a sedačkové lanovky z Velké Úpy na Portášky a z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch k rozhledně. Na Portáškách nad Velkou Úpou otevřela také Herní krajina Pecka. Od 30. dubna jede denně i sedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. Informace o provozu lanovek ve SkiResortu a ve středisku Špindlerův Mlýn jsou na webech.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související