S Matuškou a Štědrým hrál na LVT. Ladislav Bareš byl i hokejistou

24. listopad 2017

Další laureát Pocty hejtmana Libereckého kraje? In memoriam získal cenu za celoživotní přínos v oblasti kultury rodák z Hradce Králové Ladislav Bareš. Se svou kapelou reprezentoval kraj po celé České republice, ale i v zahraničí.

„Táta byl hodně pracovně vytížený. Co jsem slyšel od jeho kolegů, byl hodně pracovitý a lidi dovedl nadchnout. Když měl v kapele někdo nějaký problém, táta se o něj postaral, jako kdyby byl z rodiny,“ vypráví Ladislav Bareš mladší.

Hokej hrál v Hradci

Ladislav Bareš oceněný In memoriam měl velmi široký záběr svých činností, nevěnoval se jen hudbě. „Byl i sportovec, hrál fotbal a hokej v Hradci,“ říká jeho syn a pokračuje: „Když přijel Matuška po revoluci, vyžádal si tátu, hráli v Lucerně a po republice koncertovali.“

Jak vzpomíná Ladislav Bareš mladší, jeho tatínek se přátelil taky s Karlem Štědrým. „Parta Štědrý, Neckář a ti všichni na LVT, to bylo něco.“ Orchestr Ladislava Bareše měl úspěch i v Rakousku. „Za poctu hejtmana by byl tatínek určitě rád,“ dodává syn hudebníka.

Bareš byl všestranně hudebně nadaný. Hrál na tahací harmoniku a třeba i na trumpetu. Z rodinného archivu, repro foto
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.