Zažil drsné věci, ale pořád je plný energie. Oceněný Vlastimil Pospíchal, sklář a pedagog

21. listopad 2017

Poctu hejtmana Libereckého kraje obdržel na slavnostním večeru v liberecké Oblastní galerii Vlastimil Pospíchal. Sklářský pedagog, mezi jehož žáky patřil například Jiří Harcuba, má za sebou pohnutý život, je ale stále plný pozitivní energie.

Ani ve svých 96 letech neustává Vlastimil Pospíchal v práci. „Táta byl brusič skla, šel jsem na sklářskou školu a učil jsem se rytí skla. Dokončil jsem ji v roce 1938,“ říká Vlastimil Pospíchal, kterého sklo provázelo celým životem.

Neuvěřitelné životní zážitky. 9 měsíců na řepě

„V roce 1944 mě Němci sebrali na ulici a zatáhli mě do Německa. Představte si devět měsíců jíst jen vařenou řepu,“ popisuje své zážitky sklář a pedagog, který je autorem prvních poválečných učebnic sklářství i řady učebních pomůcek. Sklářství vyučoval dokonce i v Tunisu nebo v Kanadě.

„Když knihu musím udělat pro sebe, abych mohl učit, tak jsem to zároveň psal jako učebnici. Později jsme s kolegou napsali unikátní knihu o zušlechťování skla.“

Vlastimil Pospíchal je také držitelem sedmi sklářských patentů. Pocty hejtmana si sklář a pedagog velmi cení. „Za komunismu jsem nedostal žádné odměny ani vyznamenání, pro mě to byla první pocta, kterou jsem v životě dostal,“ dodává.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.