Rytíři na Sychrově bojují i hrají divadelní představení

2. srpen 2014

Sychrov na Liberecku má novou turistickou atrakci. Na statku u zámeckého parkoviště řinčí šavle a meče. Do konce srpna tam můžete potkat nejen rytíře, ale dokonce i koně v brnění. Návštěvníci se na ně mohou zajít podívat na statek u zámeckého parkoviště každý den.

„Doopravdy jsme rytíři celí oplechovaní a máme dokonce evropskou a možná i světovou raritu - kompletně oplechovaného koně v turnaji, což se opravdu nikde nevidí," řekl jeden z organizátorů Sychrov Festu František Pálek.

Kromě soubojů se rytíři zapojují i do divadelních představení.

„Chceme, aby ten turnaj nebyl jen o třískání zbraní, ale aby tam byl příběh, který zaujme," vysvětluje autorka příběhu Vanda Zaplatílková-Hotařová. V Sychrov Festu hraje princeznu.

V představeních jsou nejen šermíři, ale i herci z profesionálních divadel. Někteří se museli dokonce naučit jezdit na koních. V brnění to přitom není žádná legrace.

Váží totiž kolem 25 kilogramů a aktéři si ho vyrábějí sami.

„Dřív si museli ten plech vyrobit z kusu železa. Museli ho vykovat. My si dneska ten plech můžeme jít koupit do hutního skladu a pak už ho jen nastříháme a tvarujeme,“ popsal začátek výroby František Pálek. „Tvarujeme to klepáním kladívkem. Je to taková mužská práce. Furt se mlátí kladívkem, pak se to musí zabrousit, spasovat, je tam spousta montážních prací.“

K brnění patří vysoké boty i ochrany kolen a stehen. Přesto má slabiny, do kterých musel rytířův protivník směřovat rány.

„Když se to nese v rukách, tak je to těžké, ale když se to rozloží po celém těle, docela to jde,“ řekl Pálek, jak se nejlépe v brnění pohybuje. Dodal, že některé dámy to zvládají stejně dobře jako jejich kolegové. Všichni herci i koníci si ale na brnění zvykají i několik let.

Na rytíře se přišla podívat i rodina malého Jirky z Hejnic.

„Teď zrovna má na sobě sice tričko se Spidermanem, ale má rád rytířské filmy a seriály a kvůli tomu tady jsme,“ vysvětluje jeho táta. Ocenil, že rytíř půjčil synovi i historickou přílbici.

Návštěvníky Sychrov Festu čeká i divadelní představení
Spustit audio