Roztržitost a problémy s pamětí ještě neznamenají, že trpíte Alzheimerem. Jaká jsou kritéria?

26. květen 2023

Máte problém zapamatovat si jména? Vybavíte si zážitek, ale nevíte, kdy a kde se stal? V tom případě Alzheimerovou chorobou netrpíte. Ta se pozná podle mnohem detailnějších kritérií.

Alzheimerovu chorobu neumíme pořádně vyléčit ani po sto letech, kdy ji objevil německý lékař Alois Alzheimer. Ve věku kolem 60 let má Alzheimerovu chorobu zhruba každý dvacátý, ve věku 85 let už každý třetí senior.

Příznaky Alzheimerovy choroby

„Nemoc jako první postihuje paměťové buňky a zapomínání je hlavním příznakem Alzheimerovy nemoci. Může se to týkat zapomínání věcí, založených předmětů nebo vybavování slov, jmen a postupně se přidávají i potíže s orientací. Postupně se rozvíjí poruchy soběstačnosti,“ vyjmenovává příznaky vedoucí neurologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze docent Robert Rusina.

Roztržitost a problémy s pamětí ještě neznamenají, že tuto chorobu máte. „Na druhou stranu je to věkově vázané onemocnění. Čím jste starší, tím větší pravděpodobnost máte, že ji můžete mít,“ upozorňuje docent.

Občas ale zapomínáme všichni. Má-li starší člověk pocit, že zapomíná více než jeho vrstevníci, měl by se nechat vyšetřit. Stejně tak i lidé, kteří třeba zapomínají, ale nemusí si toho být vědomi. U Alzheimera trvá proces různých projevů 7 až 14 let. „Dědičná forma je 5 až 10 procent případů, dají se dokázat při genetické analýze. Pokud si někdo není jistý, doporučuji si nechat vyšetřit kognitivní (poznávací) funkce,“ nabádá Kateřina Cajthamlová.

Seniorka, generace, pečovatelka, stáří, hospic, nemoc, demence. Ilustrační foto

Kritéria pro stanovení diagnózy

Zatím nebyl nalezen konkrétní spouštěč choroby. „Pokud si špatně vybavujete jména nebo neumíte správně zařadit zážitek, týká se vás pravděpodobně benigní stařecká zapomnětlivost,“ uklidňuje doktorka Cajthamlová. Pro diagnostiku Alzheimerovy choroby platí několik kritérií, která by měl na základě podrobných vyšetření posoudit neurolog a psycholog nebo psychiatr.

Kritéria, která ukazují na závažný úbytek kognitivních schopností:

  • Porucha paměti
  • Porucha abstraktního myšlení neboli schopnost definovat pojem, například „Definujte, co je to prší“
  • Porucha schopnosti plánovat. Postižený neví, co udělat dřív, proto třeba vyjde ven bez oblečení
  • Neschopnost normální činnosti. Postižený se neoblékne, nepoznává lidi, místa a špatně se orientuje v prostoru. Špatně se orientuje v prostoru
  • Změna osobnosti

„Diagnóza se dělá s vyloučením všech ostatních možností, neexistuje specifická diagnostika. Také bez zobrazovacích metod například pomocí CT nemůžeme jednoznačně říct, zda jde o demenci,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Na stránkách Alzheimer.cz si můžete udělat rychlý screening demence, dotazník určený pro rodinu a přátele obsahuje 11 otázek.

Včasná léčba a péče o pacienta

„Dostupné léky pro Alzheimerovou nemoc ovlivňují především buňky a části mozku, které nemocí ještě nejsou postiženy. Takže čím dříve začínáme s léčbou, tím máme lepší výsledky. A je opravdu velmi důležité poruchy paměti nepodceňovat,“ zdůrazňuje docent Rusina.

Podpora rodiny je pro pacienty důležitá stejně jako trpělivost. „Je podstatné ty lidi neizolovat. Existuje popis zájmových činností, aby pacient ještě navíc neupadal do depresí,“ upozorňuje doktorka Cajthamlová.

Řada starších lidí se ale vyšetření brání, a to je pro blízké problém. „U nás je ještě pořád obava z psychologů a psychiatrů. Je to důsledek minulého režimu, kdy se k psychiatrům posílali na vyšetření disidenti, a vytvářel se tak pocit, že chodit na psychologické nebo psychiatrické vyšetření je ostuda,“ říká doktorka Cajthamlová.

Dokud nenastane ohrožení toho jedince nebo ohrožení někoho dalšího, nemůžete člověka nijak donutit jít k lékaři. „Bohužel, pokud ten člověk už ohrožuje sebe nebo ostatní, tak je potřeba volat záchranku nebo policii. Potom je ten člověk vyšetřen, ať chce, nebo nechce.“

Jaké další demence se vylučují při vyšetření na Alzheimerovu chorobu? Co vyšlo paní doktorce v testu na Alzheimerovu chorobu? Poslechněte si dotazy posluchačů a rady Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio