Jak rozpoznat a léčit cukrovku? Kateřina Cajthamlová odpovídá na vaše dotazy

5. červenec 2024

Cukrovka je chronické onemocnění, které může způsobit řadu komplikací, pokud není správně léčena. Někteří lidé o své nemoci ani nevědí, protože cukrovka nebolí. Příznaky mohou zahrnovat únavu, zvýšenou žízeň a častější močení. Pokud už bolest nastane, je často spojena s komplikacemi.

Pacienti, kteří už o svém onemocnění vědí, někdy porušují dietu a snaží se to maskovat před lékaři. Díky metodám, jako je stanovení glykovaného hemoglobinu, tedy toho, jak se hladiny cukru v krvi pohybovaly za poslední tři měsíce, umí lékaři pravdu odhalit.

Glykovaný hemoglobin (dlouhý cukr) ukazuje průměrné hladiny cukru v krvi za delší období. Pokud má pacient vyšší hladiny cukru opakovaně, tento test to odhalí. Pacienti pak hledají různé výmluvy. Ale fyzikální zákony platí pro všechny, a pokud příjem kalorií převyšuje výdej, tělesná hmotnost se zvýší.

Diabetes

Stravování

Pro diabetiky je důležité, aby příjem potravy byl v rovnováze s výdejem energie. Hladovky mohou být pro diabetiky škodlivé, proto je důležité zvýšit pohybovou aktivitu, která zlepšuje citlivost tkání na inzulin.

„V dnešní době je populární přerušované hladovění, kterému se chybně říká přerušovaný půst, to ať diabetici nedělají,“ varuje lékařka Kateřina Cajthamlová. Dříve se říkalo, že by diabetik měl jíst pětkrát denně. „Studie potvrdily, že stačí tři jídla denně, ale konzumovaná v klidu. Měla by být v rámci diabetické diety a s respektem k tomu, jaké vedlejší orgány jsou poškozené,“ doplňuje lékařka.

Cukrovka může postihnout jak děti, tak dospělé. U dětí je často spojena s poškozením slinivky například virem. Dospělí mohou trpět cukrovkou druhého typu, která je způsobena inzulinovou resistencí, tedy necitlivostí tkání na inzulin.

Rady a tipy

Strava: Dbát na vyváženou stravu s dostatkem bílkovin a omezením jednoduchých cukrů.

Pohyb: Zvýšit fyzickou aktivitu, která snižuje inzulinovou resistenci.

Stres: Řešit stresové situace do 48 hodin, aby se předešlo dlouhodobé inzulinové resistenci.

Sledování: Pravidelně sledovat hladinu krevního cukru a glykovaného hemoglobinu.

Je pro diabetiky nebezpečné včelí bodnutí? Jaká pedikúra je pro lidi s cukrovkou vhodnější? A jaké jsou nejčastější omyly při léčbě cukrovky? Poslechněte si celý záznam pořadu Vesele a zdravě s lékařkou Kateřinou Cajthamlovou.

Spustit audio