Rozhodnutí o R35 se odkládá

27. srpen 2003

Velmi bouřlivé jednání mají za sebou zastupitelé Libereckého kraje. Schvalovali totiž trasu silnice R 35 z Turnova do Jičína, která vede pod skalními městy Českého ráje. Proti této takzvané severní variantě trasy protestují starostové a občané dotčených obcí. Jedna z občanek Rovenska pod Troskami řekla, že všichni se bojí, že bude unikátní přírodní oblast výstavbou rychlostní komunikace poškozena. "Ta nenahraditelná příroda Českého ráje, i to jsou současní zastupitelé ochotni obětovat automobilismu."

Jedním ze zastánců severní trasy je hejtman Pavel Pavlík. "Samozřejmě, že každá dopravní stavba přináší negativa do krajiny, ale chceme rozvoj kraje, občané chtějí jezdit po kvalitních silnicích, a proto musíme hledat vhodný kompromis. A ten jsem přesvědčen, že jsme navrhli, a každý bude muset něco slevit."

Mnohahodinové jednání nakonec ukončilo rozhodnutí předkladatele návrhu mistohejtmana Pavla Suchomila stáhnout tento kocept z programu s tím, že musí být důkladně zanalyzována jižní varianta R35, která by vedla méně kontroverzní oblastí.

autoři: ark , Ivana Bernáthová
Spustit audio