Rozhledna Rašovka na severu Čech oslaví letos první kulaté výročí

13. duben 2016
Česko – země neznámá

V nadmořské výšce 610 metrů stojí v osadě Rašovka na severu Čech stejnojmenná rozhledna. Stačí vystoupat po 61 schodech a naskytne se nám úžasný výhled nejen na Jizerské hory. Rašovka je ale rozhledna poměrně mladá. Jak to na místě vypadalo dřív?

Původně dřevěný dům v osadě Rašovka sloužil handlířům a formanům z Podještědí k přespávání a odpočinku. Byla zde i škola a divadlo. V šedesátých letech minulého století ale objekt lehl popelem.

Místo začalo psát novou historii po roce 2000. „V roce 2006 tady začala vznikat stavba. Rozhledna tak letos oslaví první kulaté výročí," říká provozovatel vyhlídkové věže Jan Dejmek.

A narozeniny budou moci oslavit i návštěvníci Rašovky, a to už 11. června. „Bude tu Rašovská pouť, budou tady atrakce, koncerty a podobně," láká k návštěvě Jan Dejmek.

Výhled do krajiny

A kam až je možné z Rašovky dohlédnout? „Tím otevřeným okýnkem koukáme přímo na Krkonoše, na Tanvaldský Špičák. Za lepšího počasí vidíme i na Trosky, Český ráj, Turnov,“ vyjmenovává některé výhledy provozovatel rozhledny.

Za lepšího počasí lze vidět i Trosky nebo Český ráj

Výlet na Rašovku můžete spojit s výstupem na Ještěd, anebo se můžete vydat také směrem na Javorník nebo do Hodkovic. Rozhlednu navštívila už také řada známých osobností. Zavítala sem třeba dlouholetá obyvatelka Liberce Marcela Augustová nebo kreslíř Petr Urban.

A kudy se na Rašovku dostanete? Pokud pojedete z Liberce, dejte se výpadovkou přes Šimonovice a Minkovice. Poté zamiřte směrem na Český Dub. Otevřeno má Rašovka každý den od 11 hodin.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio